Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Положението не е розово". BioNTech увеличава производството на ваксини заради дефицита


Съоснователят на BioNTech Угур Шахин
Съоснователят на BioNTech Угур Шахин

Германската фармацевтична фирма BioNTech обяви, че ще увеличи производството на ваксината за COVID-19, за да компенсира дефицита. Европейският съюз все още не е одобрил друга ваксина и това доведе до невъзможност на Pfizer и BioNTech да задоволят огромното търсене.

"Положението не е розово. Появи се дупка, защото все още не е одобрена друга ваксина и ние трябва да запълним тази дупка", каза съоснователят на германската компания Угур Шахин пред Шпигел.

BioNTech разработи ваксината в партньорство с американската компания Pfizer. В края на декември ваксината беше одобрена от ЕС, Великобритания, САЩ и Канада.

Съпругата на Угур Шахин Йозлем Тюречи, която е другият съосновател на компанията, каза, че Европейският съюз е очаквал да има "много различни доставчици" на ваксини.

"Но в един момент стана ясно, че много от тях нямат възможност да доставят бързо".

Същевременно новият щам на COVID-19, за който предупреди Великобритания, вече е регистриран в 33 страни по света. Новият вариант на коронавируса се предава по-лесно от познатия досега. Според Угур Шахин, тяхната ваксина ще бъде ефективна и срещу този щам.

Компанията BioNTech планира да открие нова мощност в Германия през февруари, което ще им позволи да произведат допълнителни 250 милиона дози през първата половина на годината. Досегашните планове на германската компания предвиждат производството на 1.3 милиарда дози през 2021 година, които да са достатъчни за ваксинирането на 650 милиона души.

България получи от централизираните доставки на ЕС 9750 дози от ваксината на Pfizer и BioNTech. Ваксинирани бяха 4739 души, които очакват втората си доза. Така процесът на ваксинация за момента е прекъснал.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов каза в началото на седмицата, че следващата доставка ще е от 25 хиляди дози и се очаква в началото на януари. Според него, след това България ще получава по около 150-200 хиляди дози месечно.

По думите на експерти, началото на края на епидемията ще настъпи, когато броят на ваксинираните в България достигне 2 милиона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG