Връзки за достъпност

Извънредни новини

Всеки десети в Израел вече е ваксиниран. Дания е начело в ЕС


Военните медици в Израел също се включиха в кампанията по ваксиниране
Военните медици в Израел също се включиха в кампанията по ваксиниране

Правителството на Израел успешно организира поставянето на ваксина срещу COVID-19 на повече от 1 милион души. Това поставя страната на първо място в света по брой на ваксинирани на глава от населението.

Порталът ourworldindata.org, който се поддържа от екип на Оксфордския университет, следи официалните данни за броя на поставените първи ваксини в страните по света. Повечето одобрени за употреба ваксини от различните държави изискват по две дози.

Израел е на първо място с 11.55 ваксинирани на всеки 100 души от населението, съобщи Би Би Си.

На второ място е Бахрейн с 3.49 ваксинирани на всеки 100 души, следва Великобритания с 1.47, Съединените щати - 0.84, и Дания - 0.51.

В България са ваксинирани 4739 души и кампанията засега спря, защото се чака следваща доставка от ваксините на Pfizer и BioNTech. Официално населението в страната е почти 7 милиона души, което прави 0.0677 ваксинирани на всеки 100 души. Това нарежда България сред втората десетка страни в света. С подобни данни са Италия, Австрия, Аржентина и Кувейт. Два пъти повече ваксинирани спрямо населението има в Полша, а в Германия и Хърватия те са три пъти повече.

Израел започна поставянето на ваксини още на 19 декември. Средно на ден са ваксинирани по 150 хиляди души, като приоритет имат хората над 60 години, здравни работници и пациенти с хронични заболявания.

Израел успя да договори предварително доставки от Pfizer и BioNTech. Премиерът Бенямин Нетаняху прогнозира страната да излезе от пандемията още през февруари. Правителството му наложи трети локдаун. В края на март в Израел предстоят парламентарни избори.

В страните от Европейския съюз ваксинациите започнаха на 27 септември. Досега ЕС е одобрил само ваксината на Pfizer и BioNTech. Създаденият дефицит забави процеса на ваксиниране в европейските страни. Германската компания BioNTech обяви, че планира да открие нова производствена мощност, за да компенсира част от дефицита.

България също започна ваксинацията на 27 декември. В момента ваксинацията е спряна в очакване на нови доставки. Европейският съюз все още не е одобрил ваксините на AstraZeneca и Оксфордския университет, както и тази на американската компания Moderna.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG