Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Безпокойството на милиони американци". Как 11 сенатори искат да попречат на Байдън


Джо Байдън беше избран за президент след изборите на 3 ноември.

Американският вицепрезидент Майк Пенс приветства усилията на група сенатори да откажат да признаят победата на избрания за президент Джо Байдън, съобщи Би Би Си.

11 сенатори републиканци искат отлагане с 10 дни на гласуването в Конгреса, което утвърждава победата на Байдън. Законите в САЩ изискват на 6 януари Конгресът официално да преброи гласовете от избирателната колегия, които са 306 за демократа Джо Байдън срещу 232 за републиканеца Доналд Тръмп.

Според сенаторите отлагането трябва да се случи, за да може комисия да разследва твърденията за изборни измами. По информация от кабинета на Пенс той подкрепя намерението им, защото „споделя безпокойството на милиони американци от допуснати фалшификации и нарушения“.

“Г-н Пенс приветства усилията на членовете на Камарата и Сената да използват правомощията, които имат по закона, за да повдигнат възражения и да представят доказателства пред Конгреса и американския народ", каза говорителят на Пенс Марк Шорт.

Президентът Доналд Тръмп отказа да се признае загубата си на изборите, които се проведоха на 3 ноември. Многократно той твърди, че вотът е манипулиран, но без да предостави никакви доказателства. Тръмп и предизборният му щаб загубиха повече от 40 съдебни дела, с които оспорваха резултатите, включително и във Върховния съд.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG