Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изборите в Джорджия: Демократите печелят един сенатор. Битката за Сената продължава


Демократът Рафаел Уорнак е избран за първия тъмнокож сенатор в историята на Джорджия
Демократът Рафаел Уорнак е избран за първия тъмнокож сенатор в историята на Джорджия

Демократът Рафаел Уорнак печели един от двата балотажа в изборите за Сенат в Джорджия, съобщиха редица американски медии. Това го превръща в първия тъмнокож сенатор в историята на щата и доближава Демократическата партия само на победа от поемане на контрол над горната камара в Конгреса.

При преброени 98% от бюлетините Уорнак събра над 2 млн. и 223 хил. гласа, докато му опонентът му Кели Лофлър има повече от 40 хил. гласа по-малко.

В другата надпревара разликите към момента остават минимални. Демократът Джон Ософ води с близо 13 хил. гласа пред опонента си Дейвид Пърдю.

Малките разлики в битката между Ософ и Пърдю означават, че победителят от изборите може да остане неясен в следващите няколко часа. Държавният секретар на Джорджия Брад Рафенспъргър обяви, че преброителите ще си вземат кратка почивка преди да продължат с работата си.

Ключовият за бъдещото управление на страната вот привлече близо 4.5 млн. граждани до урните, което е рекорд за балотаж в щата. За кампанията бяха похарчени близо 500 млн. долара.

По-голямата част от гласовете, които остава да се преброят, са от окръзи, които бяха спечелени от Джо Байдън по време на президентските избори през ноември, съобщи Ройтерс.

Демократите се нуждаят от победа и на двамата им кандидати, за да успеят да постигнат паритет с републиканците в Сената. Ако това се случи, то вицепрезидент, за която е избрана Камала Харис, ще може да решава всеки вот в горната камара на Конгреса, при който се достигне до равенство. През ноември демократите успяха да спечелят минимално мнозинство и в Камарата на представителите.

За републиканците е нужно да получат само едно от двете места в щата, за да запазят контрола си над Сената. По този начин те ще имат възможността да блокират голяма част от законодателните инициативи и назначенията на бъдещият президент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG