Връзки за достъпност

Извънредни новини

Половината френски учители се цензурират, щом стане дума за религия


Мъж държи френски флаг с надпис "Свобода на словото" по време на масова демонстрация в памет на убития учител Самюел Пати. Париж, 18 октомври 2020 г.
Мъж държи френски флаг с надпис "Свобода на словото" по време на масова демонстрация в памет на убития учител Самюел Пати. Париж, 18 октомври 2020 г.

Почти половината френски учители се цензурират, когато трябва да повдигат религиозни теми в час, става ясно от социологическо проучване, публикувано през седмицата.

Данните показват увеличение от 13% спрямо аналогично проучване от 2018 г. Те свидетелстват за нарастване на "автоцензурата" сред преподавателите, породена от терористичните атаки в страната, смятат авторите на изследването.

Новината идва три месеца след жестокото убийство на френския учител Самюел Пати, станал жертва на ислямистка терористична атака. Преподавателят по история и география загина след като беше показвал карикатури на пророка Мохамед по време на урок за свободата на словото.

Шест години по-рано сатиричният вестник Шарли ебдо беше нападнат от ислямски терористи и 12 души от редакцията бяха убити. Карикатурите на пророка бяха публикувани именно в това издание.

В проучването, публикувано в сряда, 49% от учителите във Франция признават, че се автоцензурират, когато трябва да преподават по теми, свързани с религията. Допитването е проведено сред повече от 800 преподаватели.

От изследването става ясно, че поводите за училищни конфликти се появяват най-често в часовете по физкултура и и в часовете, които засягат светското устройство на Франция, сексуалното образование и равенството между половете.

Спорове възникват също в столовата във връзка с храните, посочвани от различните религии като допустими или забранени. Други случаи на напрежение се забелязват при религиозни празници или по време на екскурзии, в които се посещават църкви.

45% от анкетираните учители съобщават за отсъствия на момичета от часовете по плуване заради религиозни убеждения.

Запитани за оценката им по случая с убийството на Самюел Пати, 75% от френските учители казват, че техният колега е имал право да покаже карикатурите на пророка Мохамед в часа си, когато е преподавал урок за свободата на словото.

Те обаче уточняват, че не всички деца са на това мнение. 10% от учителите съобщават за ученици, отказали да се включат в едноминутното мълчание в памет на убития учител. 15% от преподавателите са станали свидетели на това, как техни ученици защитават насилието срещу Пати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG