Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЦИК: Карантинираните няма как да гласуват без промени в Изборния кодекс


Председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев по време на срещата на ръководството на ЦИК с президента Румен Радев.

Гласуването на избирателите, които са поставени под карантина, няма как да се регламентира, без да има промени в Изборния кодекс. Това каза председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев по време на срещата на ръководството на ЦИК с президента Румен Радев.

Мобилни урни? Само след промени в закона

Според Андреев, за да могат карантинираните да дадат своя вот, не е достатъчно само разширено тълкуване на Изборния кодекс. Той уточни, че в момента гласуването чрез мобилни избирателни секции е предвидено само за хората с трайни увреждания, които не позволяват явяването им в избирателната секция, като това е удостоверено с медицински документи.

По думите на Андреев трябва да се гарантира законността на изборите и открои общественото доверие в изборния процес като един от основните приоритети.

Датата за изборите все още не е ясна

Мандатът на парламента изтича на 26 март. Първата възможна неделя за провеждане на избори е 28 март. Конституцията позволява това да се случи и до два месеца по-късно, т.е. до края на месец май.

Засега няма ясен план дали и кога ще се проведат парламентарните избори заради трудностите, предизвикани от извънредната обстановка заради COVID-19.

В началото на 2021 г. президентът Румен Радев повдигна темата и започна поредица от консултации. Първата среща на държавния глава беше със здравните власти. От тях той поиска прогноза за развитието на епидемията и план за изборите. Здравният министър Костадин Ангелов и другите присъстващи здравни експерти го призоваха първо да насрочи датата.

Как ще гласуват хората под карантина

Срещата в петък с ЦИК отново е по инициатива на президента. На нея баха обсъдени и различните възможностите за провеждане на изборите: двудневно гласуване, удължен избирателния ден, мобилни урни и мобилни секционни избирателни комисии, както времеви коридори за възрастните хора.

Председателят на ЦИК отбеляза като предизвикателство машинното гласуване, като припомни, че вече е избран изпълнител на доставката на 9600 машини, за да бъде обезпечено гласуването в секциите с над 300 избиратели.

Гласуване по пощата?

По думите на Андреев гласуването по пощата също няма как да бъде регламентирано без промени в Изборния кодекс. То ще изисква активното участие на избирателите, активна регистрация, както и адреси, на които ще трябва да получат документацията. "Когато говорим за експериментално въвеждане, това не означава, че резултатите от него ще бъдат взети предвид", уточни още Андреев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG