Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нисък дял на положителните тестове за COVID-19, нови 2238 ваксинирани


Blagoevgrad COVID-19 vaccine
Blagoevgrad COVID-19 vaccine

Нови случаи на COVID-19 са регистрирани при едва 7.7% от хората, които са се тествали за коронавирус. През изтеклото денонощие новозаразените са 753 души при направени 9 871 теста, показват данните в Единния информационен портал.

София остава най-засегната от епидемията със 161 нови случаи, следвана от Варна с 58 нови инфектирани.

През изтеклото денонощие са починали 61 души с COVID-19. От началото на пандемията през март в България има общо 8078 загубили битката с болестта и нейните последици.

Ниският дял на заразените идва след като на 27 ноември България въведе по-строги мерки за борба с коронавируса, като затвори молове, заведения, ясли и детски градини. Учениците преминаха към дистанционни форми на обучение. От 4 януари децата до 4 клас се върнаха обратно в час, а яслите и детските градини отново заработиха.

В момента има 4186 души с COVID-19, които са настанени в болница. 380 от тях са в интензивни отделения. Натискът върху болниците е отслабен, отчете преди дни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Излекуваните от болестта за изминалото денонощие са 3831, което е над 5 пъти повече от новозаразените.

Новините идват на фона на съобщения за продължаващо ваксиниране в България, след като страната получи и втората пратка от медикамента на Пфайзър и Бионтек. През последното денонощие срещу вируса са били ваксинирани още 2238 души, с което общият брой на ваксинираните до момента става 13 355 души.

България въведе строги мерки срещу разпространението на новия коронавирус през март и избегна първата вълна на пандемията, която досега е отнела живота на близо 2 млн. души по света.

Повторното настъпване на коронавируса през есента на 2020 г. беше съпроводено от отказ на правителството да въведе ефективни мерки. В края на ноември България стана първа по смъртност сред страните от ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG