Връзки за достъпност

Извънредни новини

Казахстан: Партията на Назарбаев остава на власт за 22-ра поредна година


Арест на протестиращ в Алмати в изборния ден 10 януари 2021 г. Властите потвърдиха, че са арестували демонстранти, но отказаха да посочат за колко души става дума.
Арест на протестиращ в Алмати в изборния ден 10 януари 2021 г. Властите потвърдиха, че са арестували демонстранти, но отказаха да посочат за колко души става дума.

Партията, която управлява Казахстан от 22 години, спечели парламентарните избори в страната, предаде Ройтерс. Формацията печели 72% от гласовете по данни от екзит пол. В изборите не участваха големи опозиционни групи.

Новината идва на фона на арести на опозиционни активисти, съобщения за недопускани до секции наблюдатели и данни за прекъснат достъп до интернет в столицата.

Изборите, проведени на 10 януари, са за долната камара на парламента. До този момент мнозинство в нея имаха представители на Нур Отан - партията на бившия авторитарен президент на страната Нурсултан Назарбаев. До този момент те контролираха 84 от общо 107 места.

На изборите в неделя две други формации успяха да преминат 7-процентовата бариера за влизане в парламента. Това са Демократическата партия на Казахстан, която получи 10,18% от гласовете, и Народната партия с 9,03%. И двете подкрепят сегашното правителство.

Опозиционната социалдемократическа партия обяви през ноември, че няма да участва в изборите в знак на протест. Членове и поддръжници на партията се събраха в неделя в най-големия казахстански град Алмати, за да протестират срещу изборния процес. Стигна се и до арести от страна на полицията макар вътрешното министерство да заяви по-късно, че всички задържани са освободени.

Изборите се провеждат 18 месеца след избирането на президента Касъм-Жомарт Токаев.

След президентските избори през 2019 г. в страната се проведоха протести срещу авторитарното управление, в които бяха арестувани стотици граждани. Демонстрациите бяха насочени срещу продължаващото влияние на бившия президент Назарбев върху политическия живот на страната.

В опит да модернизира системата настоящият президент Токаев въведе задължителни квоти за жени и за младежи до 29 години в кандидатските листи на партиите, а в началото на годината отмени смъртното наказание. Тези промени се оценяват като недостатъчни от наблюдателите, които очакват сериозни политически реформи в страната.

Казахстан е сред най-големите страни в света и разполага със значителни запаси от нефт и природен газ. Тя е доминираща сила в Централна Азия, като формира 60% от брутния вътрешен продукт (БВП) в региона, пише Ройтерс.

През 1991 г. Казахстан получи независимост, след като до този момент влизаше в състава на СССР. Оттогава тя не е провеждала избори, които да са признати за свободни от международни наблюдатели. Предишният президент Нурсултан Назарбев се оттегли от властта след 30 години на власт, но все още е председател на управляващата партия и е смятан за един от най-влиятелните хора в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG