Връзки за достъпност

Извънредни новини

Интерпол издирва двама руснаци и португалец заради взрива в Бейрут през август


Разрушенията след взрива в Бейрут
Разрушенията след взрива в Бейрут

Двама руснаци и един португалец са издирвани от Интерпол заради взрива в ливанската столица Бейрут през август, който отне живота на над 200 души. Те са свързани с превозването на хиляди тонове амониева селитра, причинили смъртоносната експлозия.

Взривното вещество е превозвано с кораб и е било предназначено за Мозамбик. Корабът обаче е бил изоставен на пристанището в Бейрут и амониевата селитра е била преместена в склад, където е престоявала шест години до взрива на 4 август 2020 г.

В сряда ливанската държавна Национална новинарска агенция съобщи, че Интерпол издирва с червени бюлетини собственика и капитана на кораба, които са руски граждани, както и португалски търговец на амониева селитра. Червените бюлетини са издадени по искане на главния прокурор на Ливан Гасан Кури, съобщи ливанската държавна агенция.

Имената на тримата издирвани не се съобщават и издадените за тях червени бюлетини не са публични. Други медии обаче ги идентифицираха като бившия капитан на кораба Борис Прокошев, собственикът му Игор Гречушин и португалският търговец, собственик на превозваната амониева селитра, Хорхе Морейра.

Пред руската държавна агенция ТАСС Прокошев каза, че все още не е известен официално от властите. „Все още не съм получил никакви документи“, е цитиран да казва той. „Ще видя как ще се развие ситуацията и ще се защитавам сам. Нямам пари за адвокати. Не се смятам за виновен.“

Корабът „Росус“, натоварен с близо 3000 тона амониева селитра, е плавал под молдовски флаг от черноморското пристанище Батуми в Грузия към Мозамбик. През 2013 г. корабът е пуснал котва в пристанището на Бейрут и заради „технически проблеми“ и дело, заведено срещу собствениците му от ливанска компания, е останал там.

Пристанищните власти са преместили пренасяната от него амониева селитра в склад, където веществото е останало до взрива на 4 август. След трагедията са арестувани над 25 заподозрени, повечето от които са служители на пристанището и на митниците в Ливан.

Преди месец служебният премиер на Ливан Хасан Диаб и трима бивши министри бяха обвинени в престъпна небрежност заради взрива.

Според разследване на Ройтерс непосредствено след взрива, централните власти в Ливан са били предупредени за опасността от взрив, но не са предприели нищо.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG