Връзки за достъпност

Извънредни новини

Властите в Русия планират да арестуват Навални веднага щом се завърне от Германия


Алексей Навални
Алексей Навални

Властите в Русия планират да арестуват опозиционният политик Алексей Навални, когато той се завърне от Германия. Това стана ясно от изявление на руската Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН), публикувано в четвъртък.

Ден по-рано Навални обяви, че ще се върне в родината си пет месеца след като беше отровен и откаран за лечение в Германия. По-рано тази седмица той беше включен в списъка на издирваните в Русия. Аргументът на руските власти е, че той е нарушил условията на стара условна присъда и затова според тях тя трябва да прерасне в ефективна. Това значи, че опозиционерът е заплашен от 3 години и половина затвор.

Службата за изпълнение на наказанията посочи в изявлението си, че е „длъжна да предприеме всички действия за задържането“ на Навални докато съдът не вземе решение дали условната му присъда да прерасне в ефективна.

Става дума за присъда срещу опозиционера от 2014 г., когато той беше признат за виновен по обвинение в измама на стойност 30 млн. рубли (442 хил. долара). Присъдата му, за която той казва, че е политически мотивирана, беше за 3.5 години условно, а срокът на пробацията изтече на 30 декември 2020 г.

Съдебните действия за промяна на присъдата от условна в ефективна са започнати в Москва на 11 януари 2021 г. На сайта на градския съд в Москва е посочено, че причината за това искане е „неспазване на наложени задължения, избягване на плащания или извършване на друго престъпление“.

„Не мога да кажа, че очакваме това [арестът на Навални], но той може да бъде задържан още на летището“, каза адвокатът на опозиционера Вадим Кобзев на 14 януари, непосредствено преди публикуването на изявлението на Службата за изпълнение на наказанията.

Алексей Навални, който е най-разпознаваемото лице на руската опозиция, беше отровен с нервнопаралитичното вещество Новичок през август и беше лекуван в Германия, където се намира и в момента. Според разследване на Белингкат и други медии той е бил отровен от служители на руската Федералната служба за сигурност.

В края на декември властите отправиха 24-часов ултиматум на Навални да се върне от Германия в Москва и го предупредиха, че в противен случай го чака затвор. Той не се върна тогава, но на 13 януари обяви, че ще пътува за Русия този уикенд.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG