Връзки за достъпност

Извънредни новини

Елеонора Митрофанова е новият посланик на Русия в България


Елеонора Митрофанова
Елеонора Митрофанова

Елеонора Митрофанова е новият посланик на Русия в България, съобщи РИА Новости. Президентът Владимир Путин е издал указ и се очаква Митрофанова да пристигне идния месец. Тя ще замени досегашния посланик Анатолий Макаров.

От биографията ѝ става ясно, че до 25 юни миналата година е заемала длъжност в ключова държавна институция - "Россотрудничество". Това е федерална агенция за хуманитарни въпроси и за руснаците в чужбина в рамките на Общността на независимите държави и трети страни. Преди това е била постоянен представител на Русия в ЮНЕСКО в продължение на 7 години (2009-2016 г.), както и посланик със специални поръчения към външното министерство.

"България е прекрасна, интересна страна. Там познавам мнозина, с удоволствие приемам това назначение”, казва бъдещата посланичка, цитирана от РИА Новости.

През 1975 г. Митрофанова завършва Московския държавен институт за международни отношения към Министерството на външните работи на СССР със специалност международна икономика. Владее английски, испански и френски език и е доктор по икономика. Автор е на редица научни трудове в областта на международните транспортни връзки.

Смяната на посланика на Русия в България се случва в деликатен момент в дипломатическите отношения между двете държави, съпроводен с изгонването на няколко дипломати и от двете страни в рамките на няколко месеца.

В края на миналата година България обяви за персона нон грата руският военен аташе в София полк. Василий Сазанович. Той е събирал информация, представляваща държавна тайна, а целта е била да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва. Русия отговори като изгони от страната помощник на военния аташе към посолството на България в Москва подполковник Митко Борисов.

През септември 2020 г. двама служители на руското посолство в България бяха уличени в шпионаж. Те са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника.

В началото на тази година от България бяха изгонени други двама дипломати. Имената им не станаха известни, но беше огласено, че един от тях е търсил информация за технологията на изборния процес в страната, а другият е развивал разузнавателна дейност в сферата на енергетиката.

В края на октомври, 2019 г. пък българската прокуратура уличи в шпионаж първи секретар на руското посолство и каза, че той е извършвал дейността си от септември 2018 г. в продължение на близо година. Обвинението посочи, че този гражданин на Руската федерация „е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО“.

През септември 2019 г. бившият депутат от БСП Николай Малинов беше обвинен като руски шпионин. Според огласената тогава информация Малинов е събирал данни и ги е предавал на две организации - на Общество "Двуглав орел" и на Руския институт за стратегически изследвания. В тази връзка ДАНС наложи 10-годишна забрана за влизане в България на бившия директор на института Леонид Решетников и на свързания с него бизснесмен Константин Малофеев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG