Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът обяви ареста на Пламен Бобоков за незаконен


Пламен Бобоков
Пламен Бобоков

Арестът на бизнесмена Пламен Бобоков на 9 юли миналата година за 24 часа по Закона за МВР е немотивиран и незаконосъобразен, приема Софийският районен съд (СРС) в свое решение, цитирано от сайта „Дефакто“.

Тогава беше проведена акцията на прокуратурата в сградата на президенството, в рамките на която бяха задържани и съветниците на държавния глава Пламен Узунов и Илия Милушев. Именно в деня на тази операция беше проведен първият от серията антиправителствени протести с искане за оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

През ноември съдът обяви за незаконен ареста на Милушев, а сего това става факт и по отношение на Пламен Бобоков. След акцията в президентството той получи заедно с Пламен Узунов обвинение за търговия с влияние. Специализираната прокуратура твърди, че двамата са участвали в престъпен сговор, чрез който Узунов предавал информация на Бобоков за политическата ситуация в Либия и Украйна, с която бизнесменът не можел да се сдобие правоморено.

В края на ноември 2020 Окръжната прокуратура в Русе обвини Бобоков и за държане на нерегистрирани ахеологически обекти, представляващи национално богатство.

Пламен Бобоков и брат му Атанас официално са в полезрението на разследващите от края на май, когато станаха обвиняеми за участие в организирана престъпна група заедно с бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още осем души. Специализираната прокуратура твърди, че те са се възползвали от схема за незаконно загробване на опасни отпадъци чрез фиктивни дружества, които са имали отношения с дъщерната компания на „Монбат“ – „Монбат Рисайклинг“.

Заради това разследване Атанас Бобоков прекара в следствения арест половин година и беше освободен едва миналия петък срещу рекордната гаранция от 2 млн. лв. През това време брат му плати две гаранции за свободата си – от 1 милион и от 10 000 лв.

Братята смятат, че активността на прокуратурата е част от сценарий за изземване на бизнеса им от страна на депутата от ДПС Делян Пеевски. Пламен Бобоков направи такова твърдение още в края на септември пред Свободна Европа.

"Държавата ни е превзета." Защо Бобоков сочи Пеевски като поръчител на делото му
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:38 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG