Връзки за достъпност

Извънредни новини

35 български магистрати се борят за 10 прокурорски места при Лаура Кьовеши


Първият европейски главен прокурор Лаура Кьовеши
Първият европейски главен прокурор Лаура Кьовеши

Общо 35 български магистрати са поискали да работят в новосформираната Европейска прокуратура под ръководството на румънката Лаура Кьовеши, става ясно от подадените заявления във Висшия съдебен съвет (ВСС). Конкурсът е за 10 делегирани прокурори от България.

Първият етап от процедурата по избора им приключи в понеделник. Кандидатствали са 24 прокурори, 9 следователи и двама съдии. Предстои от тях да бъдат отсяти по документи тези, които ще достигнат финалната фаза след две седмици – изслушване пред Прокурорската колегия на ВСС.

След това членовете на колегията ще гласуват и десетимата кандидати, които съберат най-голяма подкрепа, ще бъдат предложени за назначение при Лаура Кьовеши. Делегираните прокурори от 22-те страни членки на ЕС, които подкрепиха създаването на Европейската прокуратура, ще имат 5-годишен мандат.

Те трябва да имат опит в разследването на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС и да познават добре европейското законодателство. Затова по време на изслушването на кандидатите във ВСС ще им бъдат задавани въпроси в тази сфера.

Лаура Кьовеши се закле като първи главен прокурор на Евросъюза в края на септември миналата година. Преди това тя беше начело на румънската антикорупционна агенция - до 2018 г., когато беше уволнена от лявоцентристкото правителство заради "злоупотреби с правомощия". Сега ѝ предстои 7-годишен мандат начело на Европейската прокуратура.

Това е новосъздаден независим орган на ЕС, чиято цел е да разследва и да обвинява пред съда заподозрени за престъпления, свързани с европейския бюджет. Става дума за измами, корупция и трансгранични операции за източване на ДДС на стойност над 10 млн. евро.

Създаването на новия разследващ орган не беше подкрепено само от Великобритания (преди да напусне ЕС), Ирландия, Швеция, Дания, Полша и Унгария. Затова и на тяхна територия няма да действат европейски делегирани прокурори.

Тези обвинители ще водят действията по разследване на делата, образувани на централно ниво в Европейската прокуратура, но ще могат да откриват и свои производства, както и да изземват местни казуси по компетентност. Изискването е, докато работят като делегирани прокурори в новата европейска структура, те да са и действащи магистрати в съответната страна членка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG