Връзки за достъпност

Извънредни новини

На пълна мощност. Заводът на Pfizer в Белгия възстановява производство


Единственият завод за производство на ваксината на Pfizer срещу COVID-19 на територията на Европейския съюз (ЕС) възстановява работата си на пълна мощност, съобщи БТА. В средата на януари от компанията обявиха временно забавяне на доставките на ваксини заради промени в производствените процеси.
Предвижда се натрупаните закъснения да бъдат наваксани и държавите от ЕС да получат заявените количества до края на март. Уточнява се, че заради настройка на поточните линии производството е било намалено с 8 на сто.
Междувременно стана ясно, че френската компания Sanofi е постигнала споразумение с Pfizer и BioNTech да произведе 125 млн. дози от тяхната ваксина срещу COVID-19. Sanofi имат собствена разработка за ваксина, но работата по нея закъснява.

Така за първи път съперници на този пазар ще си сътрудничат, за да се преодолее кризата с недостига на ваксини.

Ваксината на Pfizer/BioNTech не е основната, на която българското правителство разчита, за да започне по-масова ваксинация. Според информацията на сайтана здравното министерство, България ще получи до септември 1,5 милиона дози ваксините на Pfizer/BioNTech и на Moderna, които засега са единствените одобрени за използване на територията на ЕС.

Предпочетеният от България производител е Astra Zeneca, чиято ваксина все още няма разрешение за употреба. В края на януари от компанията обявиха, че са информирали ЕС, че ще съкратят доставките на ваксината си срещу COVID-19 за блока с 60 процента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG