Връзки за достъпност

Извънредни новини

5 % положителни проби за COVID-19. Приключи имунизацията в домовете за възрастни в София


Поставянето на ваксини в домовете за възрастни хора в София приключи. Общо 197 души от персонала и настанените са били ваксинирани от екипите на Столичната община.

Преди дни кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че заявилите желание да се ваксинират са 240 души, което по нейни думи представлява 30 % от персонала и настанените възрастни хора. Ваксина получиха в домовете Надежда" , "Зона Б5", "Дълголетие", "Горна баня", "Княжево", "Банкя", както и дома за пълнолетни лица със сетивни увреждания. Хората, които на този етап не са пожелали да бъдат ваксинирани, ще имат възможност да го направят допълнително.

В началото на седмицата започна т.нар. втора фаза от ваксинационния план, който включва домовете за възрастни и учителите в страната. Тогава здравният министър Костадин Ангелов обяви, че 21% от обитателите на домовете са изявили желание да се ваксинират. В България в домовете за възрастни живеят общо 15 хил. души, а 11 хил. души е персоналът в тях.

Поставянето на ваксини на учителите е предвидено да започне от понеделник.

Общо 695 са новите случаи на COVID-19 за последното денонощие. Те са регистрирани при направени 13 583 теста, от които положителни са 5.12%. За болнично лечение са настанени 2848 души, а 261 се намират в интензивно отделение.

Най-много са новозаразените в София - 173 души, следвана от Пловдив с 52-ма и Кюстендил и Бургас - с по 48 нови случая.

За последното денонощие като излекувани са регистрирани общо 1324 души, а починалите, които са дали положителна проба за коронавирус, са 35 души.

През изминалите 24 часа в страната са ваксинирани 3169 души, с което общо поставените дози у нас стават 40 805. Ваксинирани с две дози са 12 949.

Извънредната епидемична обстановка в България беше удължена до 30 април след решение на Министерския съвет във вторник. Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министъра на здравеопазването да изготви заповед, в която ясно да бъдат разписани сроковете за поетапното разхлабване на мерките.

От началото на февруари ще могат да отворят залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия, както и магазините в моловете.

От 4 февруари ще се възобнови присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас по строго определен ред. Заведенията за хранене в страната ще отворят на 1 март. А 15 дни по-късно, в зависимост от епидемичната обстановка, вероятно ще заработят и нощните клубове.

Развитието на епидемията в България - новите случаи и предприетите противоепидемични мерки, може да следите в блога на Свободна Европа. Данните за света са в тази интерактивна карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG