Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма значение дали е платен". Какво са троловете и има ли ги в България


Има едно нещо, от което троловете в интернет се страхуват, и това е да ги блокират. Научаваме го от последното интервю, дадено от руски трол за Радио Свобода. Той казва, че е много трудно да се създаде фалшив профил, от който да се пишат пропагандни постове по поръчка, а в същото време профилът да изглежда като на истински човек.

"Много трудно" означава, че са нужни години, за да разположиш в един фалшив профил - във фейсбук например - снимки и постове, които са натрупвани с времето, за да създадат впечатлението, че принадлежат на автентична личност, и то от отдавна. Тези профили са толкова безценни, че на троловете, които оперират с тях, им се спуска нареждане: да пишат пропагандните си постове така, че да не се налага да ги блокират.

Това си е новина от живота на "фабриката за тролове". Мина повече от десетилетие, откакто се заговори за тях, но фактите са малко. А това се оказва индустрия, като всяка друга. И тя също има своите страхове - да не фалира например, след като й разкрият тайните.

Какво прави един трол?

Тролът е потребител в интернет, който прави коментари, стоящи извън темата на обсъждане. Той цели да предизвика емоционална реакция у тези, които го четат. Тази реакция може да доведе човек до включване в размяната на обиди, до бягство от съответния форум или просто до объркване.

Има тролове, които правят това за забавление и действат сами. Но все повече е информацията за координирано действие на големи групи от тролове. Целите им са две: или дискусията да бъде изцяло разрушена, или да бъде наложена гледната точка на троловете. А най-често и двете.

Това са цели, над които стои стремежът към объркване на читателя. Ето пример с нещо, което продължи месеци наред в хиляди коментари в социалните мрежи: твърдеше се, че американските избори са фалшифицирани, въпреки липсата на категорични доказателства, въпреки потвърждаването на изборите от изборните комисии - и то в щати, управлявани и от републиканци, и от демократи. Въпреки отказа на редица съдебни състави, включително и на Върховния съд, дори да разгледат оспорванията. Но много хора в САЩ сега са разколебани дали е прав новинарският поток или постовете в социалните мрежи.

Това разколебаване, разбира се, не беше провокирано само от действията на тролове. Такива твърдения изказваха и политици, пък троловете взеха дейно участие в процеса на налагането на тази "алтернативна реалност".

Как да познаем трола?

За разлика от митологичните си съименници, интернет троловете не се крият под мостовете на реки, където лесно могат да бъдат обсадени. Те са в интернет - зад фалшиви снимки и имена, с приятели, които са тролове също като тях самите.

В българските коментари във фейсбук те се познават по еднаквите си коментари за COVID-19 (според тях това е измислица или заговор на "световното правителство"), за ваксините (според тях те вкарват чипове в хората и подменят човешката ДНК), за политиката на САЩ (според тях САЩ не са демократична страна и не бива да критикуват други държави за недемократичност).

Само че има хора, които мислят така и без да им се плаща. Как да различим едните от другите?

Верният отговор е, че не винаги има разлика между едното и другото. Платените тролове действат по поръчка, останалите по убеждение, но и двете групи вкарват шум в системата, казва компютърният специалист Боян Юруков, който от години изследва феномена. Това, че по убеждение пишеш двеста пъти едно и също невярно изречение, не означава, че не си трол. Напротив, дефиницията за трол е свързана не с това дали съответният човек получава пари или не, а дали разрушава средата.

Един от сигурните белези на трола по тази дефиниция са коментарите, които са тотално извън темата, обидният тон или провокациите към останалите участници в дискусията. Друга черта на трола е отказът му да предостави факти или да приема такива по повод обсъжданата тема. В тези ситуации недобронамерените участници в дискусията в най-добрия случай отговарят с еднотипни публикации от сайтове със съмнително съдържание.

Тролове има не само в коментари, свързани с политиката. Те са още в сайтове за запознанства, в социалните мрежи, в различни групи и училищни форуми, в които основната част от потребителите са непълнолетни и аполитични.

Има ли платени тролове в България

Да, в България също има платени тролове. Преди седем години някои от тях бяха хванати, след като пропускаха да изтриват инструкциите към тях от коментарите си.

През 2016 г. депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев инициира подписването на декларация за отказ от използването на тролове от страна на партиите. Тя беше подписана от ГЕРБ, БСП, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и Българския демократичен център. Не подписаха ДПС, ВМРО и "Атака".

Документът гласеше, че партиите се съгласяват да не използват "умишлено платени коментатори, както и партийно или фирмено организирани, и с цел разпространение на заблуди и клевети, насаждане на омраза или осъществяване на манипулативни внушения спрямо политически опоненти и други участници в публичния процес".

През 2017 г. след публикуване на данни от инициативата "Чист интернет" разследващият сайт "Биволъ" свърза фабрика за тролове в Шумен с БСП.

Как може да се действа срещу троловете

Експерти и правоохранителни органи се обединяват около няколко съвета при срещата с потребител, за когото имате подозрения, че е трол или има подобно поведение. Препоръките са две: да не се отговаря на трола и/или той да бъде блокиран.

Препоръчва се също промяна на настройките за поверителност на личния профил в социалните мрежи и докладване на поведението на съответния съмнителен профил в сайта или в платформата, на която той е коментирал.

Тъй като последствията от действията на троловете могат да имат последствия върху психиката, експертите препоръчват случаят да бъде обсъждан с близки, а ако се наложи и с психолог.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG