Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран поиска от ЕС да бъде посредник със САЩ по ядреното споразумение


Едно от предизборните обещания на новия президент на САЩ Джо Байдън беше свързано с връщането към ядрената сделка, при условие, че Техеран се отново започне да изпълнява ангажиментите си
Едно от предизборните обещания на новия президент на САЩ Джо Байдън беше свързано с връщането към ядрената сделка, при условие, че Техеран се отново започне да изпълнява ангажиментите си

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф поиска от Европейския съюз да влезе в ролята на посредник между Иран и САЩ по ядреното споразумение на арабската страна, предаде Франс прес.

“Със сигурност може да има механизъм или за синхронизирането, или за координирането на това, което може да се направи”, каза той пред Си Ен Ен.

Според иранския външен министър върховният представител на Европейския съюз за политиката на сигурност и външните работи Жозеп Борел трябва да изпълнява ролята на координатор на мисията за следене на спазването на мерките и да бъде “хореограф“ на преговорите между Вашингтон и Техереан.

Иранското ядрено споразумение беше подписано през 2015 г. от САЩ, ЕС, Китай и Русия. Целта му беше да бъде ограничено развитието на ядрената програма на Техеран, както и евентуалното създаване на ядрено оръжие.

През 2018 г. администрацията на Доналд Тръмп се оттегли от споразумението след влошаването на отношенията между двете страни, което достигна пика си по-късно с убийството на ключовия ирански генерал Касем Солеймани. Вашингтон наложи нови санкции на Техеран и едностранно възстанови тези, които бяха налагани от ООН.

В следствие Иран спря да изпълнява задълженията си по ядрената сделка, а от началото на 2021 г. обяви, че започва да обогатява уран до 20%, което беше и пряко нарушение на договора. Заради това решение ЕС отправи сериозни критики и предупреди, че така може да бъде сложен край на споразумението.

Няколко седмици по-късно Великобритания, Германия и Франция призоваха Иран да спре научно-изследователските и експериментално-конструкторските дейности по производството на метален уран.

Едно от предизборните обещания на новия президент на САЩ Джо Байдън беше свързано с връщането към ядрената сделка, при условие, че Техеран отново започне да изпълнява ангажиментите си.

В понеделник се очакваше 46-ят президент да изложи плановете си за външната политика на страната, но речта му в Държавния департамент бе отложена заради огромните снеговалежи, които сковаха източното крайбрежие на САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG