Връзки за достъпност

Извънредни новини

След присъдата на Навални: Германия предупреди за нови санкции срещу Русия


Нови санкции на Европейския съюз срещу Русия "не са изключени" след постановяването на ефективна присъда на руския опозиционер Алексей Навални. За това предупреди германското правителство, цитирано от Франс прес.

“След тази присъда ще има обсъждания в кръга на партньорите на ЕС и нови санкции не са изключени”, каза на пресконференция говорителят на правителството в Берлин Щефен Зайберт. Той посочи, че осъждането на Навални е "много далеч от конституционните принципи".

През август Навални беше отровен с нервнопаралитичното вещество Новичок, разработвано от руските тайни служби. След като беше излекуван в Германия, на 17 януари опозиционерът се върна в Москва и беше арестуван още на летището.

В крайна сметка един от най-големите критици на руския президент Владимир Путин получи 3 и половина години ефективно лишаване от свобода в колония с общ режим. Съдът прецени, че стара условна присъда на опозиционера е била нарушена и затова следва да бъде заменена с ефективна. Заради приспадане на прекараното време под домашен арест, Навални трябва да прекара в затвора 2 години и 8 месеца. Европейският съд по правата на човека в Страсбург вече реши, че в този случай руснакът е бил лишен от правото на справедлив процес, но Русия не се съобрази с това.

На 25 януари ЕС вече заплаши с нови санкции, ако режимът на Владимир Путин продължи репресиите срещу опозицията. През октомври Евросъюзът обяви списък от шест лица, санкционирани в отговор на отравянето на Навални. Тогава Москва реши да предприеме контрасанкции срещу сътрудници на френския и германския лидер.

Протестно движение с безпрецедентен обхват за последните няколко години се разпространи в цяла Русия след ареста на Навални. Кремъл приветства "твърдите действия" на полицията срещу демонстрантите, които настояват за освобождаване на опозиционера.

"Затваряме един, за да уплашим милиони." Речта на Навални пред съда
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:21 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG