Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полицията в Мианмар използва гумени куршуми срещу протестиращите


Полицията изнася на ръце един от протестиращите срещу военния преврат в Мианмар

Полицията в Мианмар използва гумени куршуми, водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите по улицата на страната. Гражданите се обявиха срещу военния преврат, който свали от власт избраното през ноември правителство, и настояват за освобождаването на политическите лидери.

До ескалацията се стигна, след като няколко часа протестиращите отказаха да се разпръснат въпреки използваната срещу тях сила. Те скандираха “прекратете военната диктатура” и поискаха освобождаването на държаната под домашен арест лидерка в страната Аун Сан Су Чжи заедно с други политици от оглавяваната от нея партия “Национална лига за демокрация”.

Според неподвърдени информации представители на полицията също се прехвърлят от страната на протестиращите и пропускат хора през барикадите, издигнати на редица точки в градовете в страната.

Световните агенции съобщават за десетки арестувани по време на демонстрациите.

Военните продължават да настояват, че превратът им е бил оправдан заради извършени измами по време на вота през ноември. В понеделник техният лидер генерал Мин Аун Хлаин направи първото си телевизионно обръщение след вземането на властта. Той потвърди обещанието си за провеждане на нови избори и гарантира, че управлението му ще е по-различно от това продължило 49 години и приключило през 2011 г. Генералът обяви, че ще се стреми към “истинска и дисциплинарана демокрация” - фраза, която предизвика полемики от страна на опонентите.

Това е четвърти ден на поредни демонстрации, които продължават въпреки въведената забрана за публични събирания и вечерния час в Мианмар. Този уикенд за два дни страната остана откъсната от света след като военните спряха достъпа до социалните мрежи, блокираха интернет връзката и телефонните услуги.

Във вторник Нова Зеландия обяви, че ще прекрати всички контакти на високо ниво с Мианмар и ще наложи забрана за пътуване на военните управляващи. Това е първият голям международен ход за изолиране на Мианмар след военния преврат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

"Никой не помни толкова безснежен сезон"
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:01 0:00
XS
SM
MD
LG