Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Долу ръцете от българската природа". Протест в София срещу строежите по морето


Протестиращите се събраха пред сградата на Министерски съвет в столицата
Протестиращите се събраха пред сградата на Министерски съвет в столицата

Природозащитници протестираха в сряда пред Министерски съвет заради отпадането на забраната за строителство в защитена зона “Камчия”.

“Дюни? Гори? Вода” Въздух? Какво остана? Всичко унищожихте”, пишеше на плакатите на протестиращите.

Протестът е под надслов „Долу ръцете от българската природа“.

Въпреки че министърът на околната среда и водите разпореди отмяна на спорната заповед за строителството в защитена зона “Камчия”, еколозите от коалицията „За да остане природа в България“ и инициативата „Зелени закони“ виждат трайно решение срещу незаконното строителство в развалянето на т.нар. горски заменки в района на Камчийски пясъци.

„Никой не чу властта да казва, че те ще спрат наистина строителството в защитената зона Камчия“, каза пред БНР Андрей Ковачев от „За да остане природа в България“.

Еколозите припомнят последните случаи на незаконно строителство край Алепу и Синеморец и настояват за въвеждането на специална защита и незабавно спиране на всички строежи по Черноморието. Те искат разваляне на незаконните заменки, облагодетелствали преди 2009 г. конкретни предприемачи с евтини крайбрежни и горски имоти.

Сред исканията им са отразяване на дюните в кадастъра, пълна забрана на строителството в зоната от 1 км по морския бряг, както и събаряне на незаконните строежи в Синеморец, Алепу и Иракли.

Местността „Камчийски пясъци“ се простираща на площ от над 4000 декара и включва най-големия комплекс от дюни в България, при това – съчетан с гори. Именно заради уникалното си значение за биоразнообразието, тази местност се води защитена и беше включена заедно с резерват „Камчия“ в Европейската екологична мрежа „Натура 2000“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG