Връзки за достъпност

Извънредни новини

Освободена е активистката, която поиска за жените право да шофират


Властите в Саудитска Арабия освободиха предсрочно една от най-популярните защитнички на правата на жените. Луджайн ал Хазлул беше освободена след три години затвор. Хазлул се бореше против забраната жените в Саудитска Арабия да шофират и през декември 2020 г. получи присъда от близо шест години затвор по закон за борбата с тероризма.
Обвиненията срещу нея предизвикаха международни критики за състоянието на човешките права в кралството,съобщава БТА. Според правозащитни организации обвиненията, по които тя беше осъдена, са били политически мотивирани, включително това за агитиране за промени и следване на чужд дневен ред.

През 2019 г. жените в Саудитска Арабия получиха право да пътуват сами, без да е необходимо да получат разрешение от мъж настойник. Това става след специален декрет, според който жените, навършили 21 години могат да подадат заявка за паспорт без да им е необходимо позволение.

Саудитска Арабия е под наблюдение от САЩ, чийто нов президент Джо Байдън заяви, че ще преразгледа двустранното партньорство и ще защитава човешките права и демократичните принципи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG