Връзки за достъпност

Извънредни новини

Марио Драги е вероятният нов премиер на Италия


Марио Драги
Марио Драги

Италианското движение “Пет звезди” подкрепи Марио Драги за министър-председател на страната. Това отваря пътя пред бившия управител на Европейската централна банка да стане премиер на Италия.

Близо 60% от членото на движението са решили, че Драги трябва да застане начело на широко правителство на националното единство, в което ще влязат няколко партии.

Новият кабинет ще има две основни задачи – да се справи със здтавната криза и икономическия колапс, породени от пандемията. Очаква се до неделя Драги да положи клетва като примиер.

До ситуацията в Италия се стигна след като в края на януари Джузепе Конте подаде оставка. Кабинетът му падна от власт, след като Конте спечели вот на доверие с минимална разлика, но преди това загуби парламентарното си мнозинство.

Политическата криза в страната се разви след като един от коалиционните партньори на правителството - партията “Италия вива“, оглавявана от бившия премиер Матео Ренци, напусна кабинета.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG