Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стотици излязоха на протест срещу корупцията в Киргизстан


Стотици протестиращи се включиха в демонстрация в Киргизстан срещу корупцията. Те отправиха искания към правителството да вземе мерки за връщане на върховенството на закона.

Хората се събраха по обяд на 14 февруари близо до Централната гара в столицата Бишкек преди да се отправят на протестно шествие из града. Те носеха плакати със слогани като "Настояваме за върховенство на закона" и "Ние сме за светло бъдеще".

Протестиращите се обявиха още и против скорошно решение на съда, според което бившият държавен служител в митническите служби Раимбек Матраимов получава смекчено наказание без отнемане на свобода. Той беше включен в списъка със санкции "Магнитски" на САЩ заради участието му в нелегална контрабанда и изнасяне на милиони долари в чужбина.

Матраимов беше глобен 3000 долара след като се призна за виновен по обвиненията в корупция. На 11 февруари съдът реши, че той вече е върнал около 24 милиона долара на държавата чрез предотвратяването на корупционни схеми под неговия надзор.

През 2015 г. Матраимов става зам.-началник на митниците на страната. На този пост заплатата му никога не е надвишавала 1000 долара на месец, както пише в подадените от него имуществени декларации.

През 2019 г. разследване на Радио Свободна Европа (РСЕ), Центъра за изследване на копрупцията и организираната престъпност (OCCRP) и Kloop разкри, че Матраимов се е превърнал в закрилник на контрабандна империя, която е натрупала стотици милиони долари незаконна печалба.

Тогава разследването стигна до имоти в Дубай, които не присъстват в декларациите му и не могат да бъдат обяснени със заплатата му. Цялото богатство на Матраимов обаче остава скрито, въпреки че повечето хора в Киргизстан приемат него и семейството му за изключително богати. Популярният му прякор в страната е Раим Милиона.

Протестиращите на 14 февруари в Бишкер не одобряват решението на съда и скандираха за ареста на Матраимов. "Арестувайте Раим!" и "Раим трябва да бъде подведен под отговорност" бяха някои от лозунгите на протестиращите.

Протестът беше организиран от същото движение, което инициира подобни мирни демонстрации в центъра на столицата на Киргизстан всяка неделя от октомври 2020 г. Тогава антиправителствени демонстрации, които подведоха под съмнение резултатите от парламентарните избори, доведоха до оставката на правителството и президента Сооронбай Джеенбеков.

На изборите през януари 2021 г. за президент беше избран националистът Садир Жапаров малко след освобождаването му от затвора. Той спечели с обещания за премахване на широкоразпространената корупция в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG