Връзки за достъпност

Извънредни новини

Военна техника по улиците на Мианмар. Протестите срещу превратa продължават


Войник пред бронетранспортьор, на който протестиращи са поставили надпис "Не искаме военно правителство"
Войник пред бронетранспортьор, на който протестиращи са поставили надпис "Не искаме военно правителство"

Военна техника се появи по улиците на големи градове в Мианмар за пръв път след военния преврат на 1 февруари. Това се случи на десетия ден от началото на протестите срещу военните, които завзеха властта. Въпреки военното присъствие, протестиращи започнаха да се събират за пореден ден в понеделник, съобщи Ройтерс.

Военните поеха контрол над управлението в Мианмар на 1 февруари, след като арестуваха лидерката на управляващата партия Аун Сан Су Чжи и други водещи политически фигури, сред които и президента Вин Мин. В страната е обявено военно положение за срок от една година.

Няколко дни след преврата започнаха масови протести с искане цивилната и демократично избрана власт да бъде възстановена. Демонстрантите са стотици хиляди според Би Би Си. Протестиращите искат арестуваните политици да бъдат освободени. В понеделник военните съобщиха, че Аун Сан Су Чжи ще остане в ареста за поне още два дни, въпреки че срокът на задържането ѝ изтичаше в понеделник.

Нейната партия спечели изборите през ноември. Военните обаче твърдят, че резултатите от изборите са фалшифицирани и посочват това като мотив за извършване на преврата.

Непосредствено след като военните завзеха властта интернетът и телефонните връзки бяха прекъснати, но след това бяха възстановени.

В неделя достъпът до интернет беше прекъснат отново. Телекомите съобщиха, че им е било наредено да спрат достъпа до интернет от 1 часа след полунощ до 9 часа сутринта местно време. Сега интернет достъпът е възстановен.

В неделя, деветия ден от началото на масовите протести срещу преврата, имаше сблъсъци между силите за сигурност и протестиращите. Има съобщения за стрелба в град Миткина, разположен близо до границата с Китай, но не е ясно дали са използвани гумени или бойни куршуми, съобщи Би Би Си.

Военните издадоха заповеди за ареста на седем опозиционни активисти в събота и предупредиха хората да не им помага да се укриват. Законовите разпоредби, които налагат изискване за съдебна заповед за всяко задържане над 24 часа, бяха отменени. Отменени са и разпоредбите, които изискват съдебна заповед за провеждане на обиск.

Видеоклипове показват, че обиските в домовете през нощта продължават, а хората предупреждават съседите си за опасностите като вдигат шум с домакински прибори.

Редица държави и международни организации реагираха на използването на сила срещу протестиращите в Мианмар.

Специалният докладчик на ООН за държавата Том Андрюс обвини армията, че „обявява война“ срещу хора. Той каза също, че реакцията на военните е „признак на отчаяние“ и предупреди ръководството им, че „ще носи отговорност“ за действията си.

Посолствата на западни държави призоваха армията да се въздържа от насилие. „Призоваваме силите за сигурност да се въздържат от насилие срещу демонстрантите, които протестират срещу свалянето на легитимното правителство“, се казва в изявление на Европейския съюз, САЩ и Великобритания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG