Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът в Страсбург постанови Русия незабавно да освободи Навални


Алексей Навални по време на заседание по делото си за клевета срещу руски ветеран
Алексей Навални по време на заседание по делото си за клевета срещу руски ветеран

Европейският съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) постанови в сряда Русия незабавно да освободи опозиционния лидер Алексей Навални, предаде Асошиейтед прес. Европейските магистрати приеха, че ако Кремъл не изпълни решението им, ще извърши нарушение на Европейската конвенция за правата на човека.

44-годишният антикорупционен активист и известен критик на президента Владимир Путин беше арестуван през януари при завръщането си от Германия. Там Навални се възстановяваше от отравяне с нервно-паралитичен агент, за което обвинява властите в Москва. Те обаче отхвърлят обвинението, определяйки целия случай като „инсценировка“ на Запада.

След ареста си, Навални беше осъден на три и половина години лишаване от свобода, от които трябва да изтърпи две години и осем месеца. Според съда в Москва той е нарушил условията на стара условна присъда по време на престоя си в Германия. След осъждането му, срещу опозиционера започна и процес за клевета.

В решението си от вторник ЕСПЧ посочва „естеството и степента на риск за живота на жалбоподателя“. Европейският съд отбелязва, че Навални оспорва твърденията на руските власти, че са предприели достатъчно мерки за сигурността му.

Министерството на правосъдието в Москва реагира с изявление пред агенция ТАСС, в което съдебното решение в Страсбург е определено като „груба намеса в съдебната система“ на Русия и „преминаване на червената линия“. Добавя се и, че „ЕСПЧ не може да замести национален съд или да отмени присъдата му“.

Арестът и осъждането на Алексей Навални провокираха вълна от протести в цяла Русия. Властите реагираха с мащабни репресии, задържайки около 11 000 души, много от които бяха глобени или получиха ефективни присъди за срок от 7 до 15 дни. Москва отхвърля западните критики срещу ареста на Навални и репресиите срещу демонстрациите като намеса във вътрешните ѝ работи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG