Връзки за достъпност

Извънредни новини

Архитектът на район "Триадица" подаде оставка заради убитото от ток дете


Подалият оставка главен архитект на район "Триадица" Иван Шишков
Подалият оставка главен архитект на район "Триадица" Иван Шишков

На четвъртия ден след като дете загина от токов удар на тротоар в близост до болница “Св. Иван Рилски” в София дойде и първата оставка. На пресконференция в четвъртък кметът на район "Триадица" Димитър Божилов съобщи, че дългогодишният главен архитект на района Иван Шишков напуска поста си.

Самият Шишков не присъства на пресконференцията. От думите на районния кмет стана ясно, че архитектът сам е взел това решение "като жест на морален акт".

Детето беше убито в неделя от токов удар, докато чака заедно с баща си на червен светофар, за да пресече. То е стъпило на улична шахта, намираща се на тротоара и точно там е било покосено от токов удар. Причината: оголен кабел, от който протича ток по металната рамка на шахтата.

След двудневно мълчание от страна на Столичната община и откази да отговарят на въпросите чия е собствеността на шахтата и кой отговаря за контрола върху нея, в сряда кметът Йорданка Фандъкова призна, че за съоръжението се грижи общината. Кметът обвини за случая, който нарече пред бТВ “тежкото престъпление”, районната администрация на "Триадица" и електроразпределителното дружество ЧЕЗ.

Според обясненията на Фандъкова обектът, чието електрическо захранване е причинило токовия удар [павилион за ядки в двора на болницата] е незаконен. Въпреки това ЧЕЗ са сключили договори с него [веднъж през 2011 г. и после през 2016 г. при смяна на собствеността]. Основание за тези договори е станала “хвърчаща бележка”, издадена от името на главния архитект на район “Триадица”, подписан със запетая. Подпис със запетая означава, че главният архитект не е подписал лично даден документ, а това са сторили от неговата канцелария.

Столичната община попита в сряда защо само на база подобно удостоверие и без липсваща документация ЧЕЗ са сключили договор с търговеца. Електроразпределителното дружество отговори, че документът е бил предназначен да послужи за включване в електрическата мрежа и е съдържал “освен подпис със запетая и печат”.

От администрацията на "Триадица" запазиха мълчание до днес, когато дадоха пресконференция.

"Той е доказан професионалист и постъпва човешки", каза по адрес на арх. Шишков районният кмет Димитър Божилов. От думите му стана ясно, че Шишков не е бил на работа и затова през 2011 г. е подписан със запетая на наречената от Фандъкова "хвърчаща бележка", която позволява свързаване на злополучния павилион в двора на болница "Св. Иван Рилски" с ЧЕЗ.

Кметът на район "Триадица" също смята, че този документ няма никаква правна стойност и няма практика за издаване на подобни служебни бележки в деловодната система на администрацията.

Маси, столове, но не и незаконни павилиони

Междувременно от районната администрация отхвърлиха твърденията на голямата община, че назад в годините са били алармирани за незаконните павилиони около и в болницата. Фандъкова каза, че е изпратила писма до район "Триадица" със запитвания за незаконни обекти, които са оставали без отговор. Божилов отговори, че Фандъкова е питала за незаконни маси, столове, реклами, билбордове, но не и за въпросните павилиони, чието захранване доведе до смъртта на 16-годишното дете.

"Колегите от Столична община споменаха за писма към райноната администрация с искания за информация за незаконни обекти. Район "Триадица" е отговорил на тези писма с работа на терен. Съдържа се списък с 23 обекта на територията на нашия район. От тях 11 дори не са били налични към момента на проверките“, каза Божилов.

Според него "търговски обекти, предмет на обществена дискусия, не фигурират в този списък".

Йорданка Фандъкова е кмет на София от 2009 г., излъчвана от партия ГЕРБ. Димитър Божилов е кмен на район "Триадица" от 2019 г., издигнат от извънпарламентарната коалиция "Демократична България".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG