Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Която и ваксина да се сложи, е добра". Имунизацията започва и в по-малки населени места


Бойко Борисов
Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов свика работно съвещание в понеделник сутрин с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, други министри и представители на Националния оперативен щаб срещу COVID-19 и националния ваксинационен щаб.

Здравният министър е съобщил, че заедно с МВР са създали организация, за да може ваксините "лесно и бързо да достигнат до отдалечените населени места", съобщи правителствената информационна служба.

"Организирате екипи в най-отдалечените и най-малките населени места. Колкото има желаещи - да бъдат ваксинирани. Не трябва да има разлика между големи, малки и отдалечени населени места", е казал министър-председателят Бойко Борисов.

Костадин Ангелов е отчел, че откакто в петък бяха открити кабинети за ваксиниране на всички желаещи, само за 3 дни са поставени близо 30 хиляди дози.

Данните от единния информационен портал показват, че в петък са поставени 13 754 ваксини, в събота - 4088, а в неделя - 10 998. Това са една четвърт от всички поставени дози от началото на имунизацията на 27 декември 2020 г. - до момента те са 119 354.

Личните лекари започват

Ангелов е казал, че от понеделник започват да ваксинират и общопрактикуващите лекари. Борисов е припомнил, че всички ваксини в България са "договорени от Европейската комисия, от най-добрите специалисти в Европа".

"Ваксините са издържали теста, където няма компромиси. Която и ваксина да се сложи, е добра", е казал Борисов.

В момента България получава три вида ваксини - от Pfizer, Moderna и AstraZeneca. Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов е докладвал, че днес е получена доставка от 25 740 дози от
ваксината на Pfizer.

"Очакваме на 25 февруари 12 000 дози от ваксината на Moderna, както и до края на седмицата количества и от Оксфордската ваксина (AstraZeneca), като предстои да получим потвърждение за точната дата и точните количества".

Повечето големи болници в страната откриха пунктове за ваксиниране още през почивните дни.

Пунктове в цялата страна

В неделя здравният министър Костадин Ангелов изпрати писмо с разпореждания до 28-те регионални здравни инспекции в страната. Той разпорежда да се създаде необходимата организация, която да даде възможност ваксини да се поставят в имунизационни пунктове целодневно през почивните дни, в следобедните часове на работната седмица, а при необходимост - денонощно, в лечебните заведения в областните градове.

Гражданите могат да се информират за местата за ваксиниране от съответната здравна инспекция. На сайта на Министерството на здравеопазването има списък с контакти.

Столичната община съобщи, че от понеделник ваксинационни пунктове ще има и в пет поликлиники (диагностично-консултативни центрове - ДКЦ).

Имунизации ще се извършват в 11 ДКЦ, 12 ДКЦ, 13 ДЦК, 24 ДЦК и 25 ДКЦ, където са разкрити кабинети за ваксинация.

Отделно Първа, Втора и Пета градски болници вече извършват ваксиниране. Информация за местата за имунизиране в София има на сайта на общината.

Новите случаи на COVID-19 за денонощие са 227, като активните случаи в момента са 26 560. Настанените в болници се увеличават и отново доближават 4 хиляди. От началото на епидемията починаха 9854 българи с коронавирус.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG