Връзки за достъпност

Извънредни новини

Каква е връзката между 30-годишен незаконен павилион и смъртта на едно дете


Павилионът "Орехчето" ползва 7,5 кв. метра от двора на болницата, без договор за наем
Павилионът "Орехчето" ползва 7,5 кв. метра от двора на болницата, без договор за наем

Може ли търговски обект в широкия център на столицата да работи без да е законен над 30 години? Този случай показва, че това е напълно възможно. А може ли търговският обект хем да е незаконен, хем да има необходимите разрешения за дейността си, издавани от държавните институции? Колкото и абсурдно да звучи, това също се оказва възможно.

И вероятно никога нямаше да научим за тази поредица от нередности, ако електрическото захранване на прочулия се павилион “Орехчето” не беше станало причина по близката шахта да протече ток. Токовият удар уби 16-годишния Людмил пред очите на баща му, докато двамата са чакали на тротоара, за да пресекат столичния булевард “Акад. Иван Евстратиев Гешов” на 14 февруари.

Но това далеч не е всичко. Проучване на Свободна Европа показва, че павилионът не просто е незаконно поставен в двора на болница "Св. Иван Рилски" - той дори няма договор за наем с нея. Въпреки че според кмета на София Йорданка Фандъкова има такъв договор.

Тогава на какво основание наемателят ползва павилиона? Това пък става възможно със споразумение за "дарителство", подписано през 2016 г. Защо не договор за наем ли? Защото тогава болницата би трябвало да проведе търг, на който всеки да има право да наддава. В този случай търг не е имало, а павилионът е на това място от 1990 година.

Тези, неизвестни до момента, обстоятелства заплитат още повече достатъчно оплетената и досега картина с прехвърлянето на отговорност след смъртта на детето.

За да стигнем до новите факти обаче, първо трябва да обобщим известното дотук.

Какво знаем до момента?

От деня на смъртта на Людмил (14.02.2021 г.) до момента институциите си прехвърлят отговорността. А семейството не получава ясни отговори защо и как е загинало детето.

След двудневно мълчание, Столичната община обвини районната администрация на “Триадица” и електроразпределителното дружество ЧЕЗ.

Районната администрация, в лицето на бившия й главен архитект Иван Шишков, обвини Столичната община в изнасяне на неверни твърдения. И съобщи, че в протворечие със закона павилионът е вписан като сграда в кадастъра, въпреки че в него нямат място преместваеми обекти.

На този фон от ЧЕЗ казаха, че те носят отговорност за електропреносната мрежа само “до електромера”. Електромерът пък се намира от другата страна на булеварда.

След преустройството на булевард “Акад. Иван Евстратиев Гешов” през 2012 г., кабелната мрежа по закон минава под асфалта. До 2018 г. елетричеството след излизането от земята (от страната на болница "Св. Иван Рилски") се е включвало в стълб, откъдето след това по въздуха се е разпределяло към обектите абонати на ЧЕЗ. Сред тях от 2011 г. е и павилионът в двора на болницата.

През 2018 г. Столичната община вкарва всички кабели в шахтата, върху която Людмил бе покосен от токов удар.

През 2018 г. Столичната община прави преустройство на светофарната уредба. Влседствие на това премахва разпределителния стълб и вкарва всички кабели в шахтата, върху която Людмил бе покосен от токов удар.

Веднъж вкарани под земята, кабелите трябва да стигат до обектите отново подземно. Така е по закон. Но в случая те излизат от шахтата и по оградата на булеварда стигат до различни обекти. Защо това е допуснато - няма отговор засега.

Седмица преди трагичния инцидент, според данни на очевидни, работници без отличителни белези са отваряли шахтата. Кои са те и какво са правили вътре - от Столичната община не знаят, въпреки че шахтата е тяхна.

Кметицата Йорданка Фандъкова каза, че павилионът не е изпълнил необходимите изисквания по Закона за устройство на територията (ЗУТ), което го прави незаконно поставен. Според Фандъкова обектът е трябвало да бъде демонтиран още през 2019 г., когато Столичната община е отнесла въпроса до районната администрация на “Триадица”.

Бившият главен архитект на района Иван Шишков обясни, че подобно искане не е имало, а кметът на района Димитър Божилов каза, че писмата са се отнасяли до незаконни "маси и столове", но не и за този павилион.

Наред с това Иван Шишков оповести, че през 2018 г. директорът на болница “Св. Иван Рилски” е опитал да узакони постройката, която междувременно се е появила в кадастралната карта на града. По тази причина той допусна, че собственик на будката е някой "неслучаен човек".

Павилионът е бил там 30 години

Цялата тази бъркотия може да ви накара да мислите, че става дума за някакъв нов павилион и институциите не са имали време да се ориентират. Това обаче не е така.

В район "Триадица" има заведен документ, подписан от тогавашния шеф на болницата д-р Дечо Дечев. Писмото е с дата 14 май 2018 г. и в него д-р Дечев констатира, че двата обекта “не притежават одобрени проекти и разшения” и пита “как да се приведат в съответствие с нормативната уредба”.

Понеже теренът е публична държавна собственост, от районната администрация отговарят на болница “Св. Иван Рилски” да се обърнат към главния архитект на София и областната управа на София-град.

Дали това се е случило не е известно. От Областната администрация заведоха в деловодството си въпросите на Свободна Европа, но отговори до редакционното приключване на текста не бяха получени. Бившият директор на болницата д-р Дечо Дечев не отговори на телефонните позвънявания.

Писмото му обаче разкрива още нещо - незаконният павилион е на държавната територия на болницата повече от 30 години. В изложението си до администрацията д-р Дечев твърди, че постройката е там от “преди 1990 година”.

Как на територията на публична държавна собственост функционира незаконен обект, който се намира там от 1990 година – засега отговор не дава нито една институция.

Разрешителните за работа обаче са налични

И въпреки че павилионът “не притежава одобрени проекти и разрешителни”, през 2016 година Българската агенция за безопасност за храните (БАБХ) подписва удостоверение за регистрацията му като обект за търговия на дребно.

От БАБХ потвърдиха пред Свободна Европа за наличието на разрешително, издадено от тях. Но уточниха, че БАБХ не извършва проверки на електрическата мрежа.

Именно 2016 година е и годината, в която павилионът сменя собствеността си. От 2011 г. дотогава собственик на металната конструкция e фирмата "Нетуно-Пламен Бочев". През 2016 г. Пламен Бончев продава конструкцията на “Дениа 2016".

Собственик на тази фирма е Иван Иванов, чиято съпруга Галина Крайчева – Иванова е била общински съветник във Варна (2011-2015) от групата на Добромир Джиков.

Той пък е бивш районен кмет на “Владиславово“, подкрепен на втория тур през 2007 г. от ГЕРБ. През 2014 г. Крайчева - Иванова е кандидат за депутат от основаната от президента Георги Първанов партия АБВ. Когато фирма "Дениа 2016" наема павилиона, той вече е електритфициран от 2011 г.

Не, фирмата няма договор за наем

Когато миналата сряда кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков дадоха пресконференция по повод смъртта на 16-годишния Людмил, те казаха, че “Дениа 2016” има договор за наем с болница “Св. Иван Рилски”.

Тази информация обаче не е вярна. “Дениа 2016” наистина има договор с болницата, но той не е за наем.

Документът, с който Свободна Европа разполага, регламентира отношенията между търговеца и болницата по следния начин: болницата отстъпва възможността на фирмата да постави “собствен метален павилион върху терен с площ 7,5 кв. м. от прилежащата площ пред основната сграда на болницата”. Като търговецът “ще продава хранителни стоки за задоволяване нуждите на лежащо болните в стационара”.

В отговор обаче “Дениа 2016” не дължи наем. А се задължава да прави ежемесечни дарения в размер на 1100 лева по сметките на болница “Св. Иван Рилски”.

От болницата казаха пред Свободна Европа, че няма да коментират договора преди приключване на разследването, за да не попречат на следствените действия.

Според юристи обаче това е скрит договор за наем, с който се избягват поне два проблема за лечебното заведение. Първият е провеждане на търг за отдаване под наем на публична държавна собственост, какъвто е дворът на болницата. И вторият - с подобен договор болницата стои настрана от получаване на наем от площ, която няма необходимите разрешителни.

Дали подобни хипотези са верни и има ли заобикаляне на закона от “Св. Иван Рилски” също не пожелаха да коментират с аргумента, че тече разследване.

Мястото, на което 16-годишният Людмил загина е обсипано с цветя
Мястото, на което 16-годишният Людмил загина е обсипано с цветя

Засега е ясно следното: павилионът е в двора на болницата, която е държавна собственост, от поне 30 години. От 2011 година е включен от ЧЕЗ към електрическата мрежа законно с договор между електроразпределителното дружество и предишния собственик.

През 2016 г. павилионът сменя собствеността си и при новия собственик – приближен на ГЕРБ и АБВ, болницата сключва скрит договор за наем, а впоследствие постройката се оказва, че без правно основание фигурира и в кадастъра на столицата. Търговецът получава и разрешение за работа от БАБХ.

Сигурно е и друго: елетрическото захранване именно към този павилион уби 16-годишният Людмил, стъпил на металния обков на тротоарна шахта на 14 февруари 2021 година.

XS
SM
MD
LG