Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Демокрацията там умира". Още задържани в Грузия. Лидерът на опозицията остава в затвора


Над 20 души са били задържани след многохилядните протести в Грузия от вторник, предизвикани от ареста на опозиционния лидер Ника Мелия и обискирането на офисите на партията му Обединено национално движение(ОНД). Протестиращите поискаха незабавното освобождаване на опозиционера и провеждането на нови парламентарни избори.

Протестиращите опъваха палатки пред сградата на парламента
Протестиращите опъваха палатки пред сградата на парламента

Мелия беше задържан след решение на съда по обвинение в подбуждане към насилие по време на протестите в Грузия през лятото на 2019 г. Заповедта за ареста беше издадена заради отказа на подсъдимия да плати гаранция по делото, което той обяви за политически мотивирано.

По повод събитията в Тбилиси представители на Демократическата и Републиканската партия в Конгреса на САЩ излязоха с позиция, с която изказаха притеснението си от случващото се в Грузия и поискаха незабавното освобождаване на Мелия и останалите политически затворници.

“Корупционното използване на полицията и съда на Грузия с цел да се извършват политически мотивирани действия, застрашава това, което остава от демокрацията в страната и евроатлантическия ѝ път“, се казва в позицията на двама сенатори и двама конгресмени. Те добавиха, че политическите партии в страната трябва да спрат с провокациите и да се договорят за мирното разрешаване на кризата.

Останалото от сървърното помещение в централата на опозицията след акцията на полицията.
Останалото от сървърното помещение в централата на опозицията след акцията на полицията.

Във вторник срещу действията на властите в Грузия се обявиха и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, както и представители на ЕС и Великобритания.

Специалният пратеник на парламента на Литва Зигимантас Павильонис, който беше изпратен като медиатор в Грузия, обяви, че правителството е поискало зелена светлина от него и други западни дипломати за действията си.

“Те искаха зелена светлина от мен, посланика на ЕС и посланика на САЩ. Казах им, че няма начин. Сега демокрацията там умира“, каза той, цитиран от Ройтерс.

През изминалата седмица премиерът Гиорги Гахария подаде оставка с мотива, че иска да спаси страната си от политическа „поляризация“ след решението на съда за арест на Мелия.

Часове преди ареста на опозиционния лидер парламентът одобри назначаването на ново правителство с премиер Иракли Гарибашвили. Той, както и Гахария, е представител на Грузинска мечта. Партията, основана от милиардера Бидзина Иванишвили, управлява страната от 2012 г. насам. Опозицията обвинява Иванишвили в тесни връзки с Москва.

В последните години в Грузия на няколко пъти се проведоха масови протести, в които оглавяваната от Мелия ОНД играеше основна роля. Политическата криза се задълбочи допълнително след изборите през октомври, спечелени от Грузинска мечта. Резултатите не бяха признати от представителите на опозицията, които отказаха да заемат местата си в парламента, въпреки че наблюдатели определиха изборите за повече или по-малко честни.

Грузия е единствената страна в региона, която опитва да засили интеграцията си със Запада в опит да се присъедини към ЕС и НАТО. През 2019 г. генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг обяви, че Грузия ще стане част от военния съюз, въпреки сериозното противопоставяне от страна на Москва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG