Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Борат" спечели две награди "Златен глобус". Розамунд Пайк изпревари Мария Бакалова


Мария Бакалова в продължението на "Борат"
Мария Бакалова в продължението на "Борат"

Продължението на филма „Борат“, в който участва българската актриса Мария Бакалова, спечели две награди „Златен глобус“ – за най-добра комедия и за най-добър актьор в комедия за ролята Борат на Саша Барън Коен.

Мария Бакалова, която беше номинирана за най-добра актриса в комедия, не получи наградата. Призът грабна Розамунд Пайк за ролята ѝ във филма „Много ми пука“. Другите претендентки за отличието бяха Кейт Хъдсън, Мишел Пфайфър и Аня Тейлър-Джой.

Мария Бакалова е първата българска актриса, номинирана за „Златен глобус“.

„Този успех би бил невъзможен без човека, който се появи от нищото и се оказа нов, истински комедиен талант“, каза Саша Барън Коен по време на церемонията, намеквайки за Бакалова. „Говоря за Руди Джулиани“, добави с шега той.

Наградите на Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд бяха връчени на необичайна церемония заради пандемията от коронавирус. Водещите на церемонията Тина Фей и Ейми Полър водиха на живо от два различни града – Ню Йорк и Лос Анджелис. На церемонията присъства само абсолютно необходимият персонал. Номинираните се включваха само през видео връзка.

Наградата за най-добра драма получи „Номадленд“, а Хлоуи Жао получи статуетката за същия филм, но като най-добър режисьор. Починалият миналата година Чадуик Боузман беше избран за най-добър актьор за ролята си в Ma Rainey's Black Bottom. Андра Дей взе наградата при актрисите за ролята си в The United States vs Billie Holiday.

При поддържащите роли Даниел Калууя бе отличен за играта си в Judas and the Black Messiah, а Джоди Фостър - в The Mauritanian. Аарън Зоркин бе обявен за най-добър сценарист - на The Trial of the Chicago 7, а Minari - за най-добър чуждоезичен филм.

Сред сериалите най-много отличия получиха Дамски гамбит и Короната. Сериалът за шахматистката Елизабер Хармън стана победител в категорията „Мини сериал“, а историята за британското кралско семейство - в „Драматичен сериал“.

Джош О’Конър взе наградата за най-добър актьор в сериал за ролята си на принц Чарлз в „Короната“. Ема Корин беше отличена за най-добра актриса за ролята си на принцеса Даяна в същия сериал. Аня Тейлър-Джой получи приза за най-добра актриса в мини сериал.

Наградата за цялостно творчество беше връчена на Джейн Фонда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG