Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кампанията: "Галъп" и "Тренд" прогнозират победа за ГЕРБ и влизане на Христо Иванов, Мая Манолова и ВМРО

На 4 април ще се проведат избори за Народно събрание. Българите ще гласуват за 240 народни представители от общо 30 листи на партии и коалиции.

Кампанията официално започва на 4 март. В този блог проследяваме най-важните новини в месеца до изборите.

14:52 4.3.2021

Регистрацията на листите с кандидати в Районните избирателни комисии приключи. Вече са известни имената на всички кандидати.

Събрахме на едно място имената на водачите във всички райони на партиите и коалициите, които според проучванията са над или около 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание.

Още във вторник Централната избирателна комисия изтегли жребия за номерата на партиите и коалициите в бюлетините.

15:07 4.3.2021

Председателят на партия ДОСТ и бивш председател на ДПС Лютви Местан призова своите симпатизанти да гласуват за коалицията "Демократична България". Той информира, че са водени преговори с обединението, но "в крайна сметка решението за листите и отговорността за тях не е споделена с ДОСТ".

Въпреки това Местан призова своите привърженици да подкрепят "Демократична България", защото е единствената политическа сила, готова да се изправи "срещу ДПС в името на реалната свобода и реалната политическа интеграция на турците и мюсюлманите в България".

11:40 5.3.2021

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ призова от трибуната в Народното събрание "да спре предизборната кампания от джипката" и изпълнителната власт и държавните органи да не се намесват в изборния процес и да не използват средства от държавния бюджет за избори.

Карадайъ каза, че "никога след 89-та година не е било толкова важно кои политически сили ще управляват държавата". По думите му ДПС предлага обединителен патриотизъм и програма за ускорено икономическо развитие на страната.

12:50 5.3.2021

Коалицията "Демократична България" представи програмата си за изборите. Тя предвижда еднократна финансова помощ от 3000 лева на човек за всички, чиято работа е засегната от пандемията; въвеждане на необлагаем минимум от 500 лева месечно; намаляване с 1/3 на дължимите осигурителни вноски за всички малки и средни предприятия до края на годината; освобождаване от данъци и осигуровки за три години на всички стартъпи за иновации в областта на високите технологии.

Първа задача в програмата на "Демократична България" е рестартиране на правовия демократичен ред, чрез промени в Конституцията и законите, които да освободят институциите от мафиотския захват и да поставят прокуратурата в рамките на демократична отчетност.

13:35 5.3.2021

ВМРО представи предизборната си програма, която предвижда въвеждане на необлагаем минимум. Други конкретни предложения са намаляване на данъчната ставка върху доходите от стопанска дейност на едноличните търговци от сегашните 15% на 10%; ваучери за лекарства по 70 лв. на месец за пенсионери и хронично болни; ваучери на стойност 100 лв. за почивка в български курорти за всеки пенсионер, работещ, студент и ученик; безплатни учебници и учебни помагала за всички ученици до 12-и клас.

В програмата на ВМРО има също ангажимент да "изчистим законите от всички антисемейни и антидетски текстове", както и "нов подход за интеграция на циганите чрез образование, труд и санкции при неспазване на закона".

22:55 5.3.2021

Коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ откри предизборната си кампания. Лидерката на коалицията Мая Манолова обяви "пълна мобилизация". "Днес е началото на края на модела на чекмеджето и началото на нашия план за незабавна подкрепа на обикновените хора в България", каза на събититието в София Манолова.

Тя се обърна "Демократична България" и „Има такъв народ“: "Мобилизирайте се, ние не сме конкуренти, ние сме съюзници и имаме общ противник – едноличния модел на Бойко Борисов".

12:07 6.3.2021

Премиерът Бойко Борисов (ГЕРБ) покани представители на поп музикантите на свободна практика и съобщи, че правителството ще подпомогне близо 1000 от тях с еднократна помощ от 4350 лева. В Министерския съвет той се срещна с Рут Колева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева.

В първия ден от предизборната кампания над 100 музиканти изпратиха открито писмо до Борисов, с което го призоваха да осигури помощ и на артистите, които не могат да работят заради епидемията и които не са на щат в културни институции. Музикантите се оплакаха, че три министерства не са им обърнали внимание досега.

Борисов пое ангажимент правителството да осигури още следващата седмица общо 4 267 000 лева за музикантите.

16:17 6.3.2021

Коалицията „Демократична България“ официално откри предизборната си кампания в събота с онлайн събитие. Лидерите на трите партии в коалицията – Христо Иванов („Да, България“), Атанас Атанасов (ДСБ), Владислав Панев и Борислав Сандов („Зелено движение“), представиха приоритетите си, обобщавайки ги като „Програма на надеждата“.

Коалицията призова симпатизантите си за „мощна подкрепа“ на изборите, за да бъде „незаобиколим фактор“ в бъдещия парламент и да работи за конституционни промени, чрез които да бъде възстановено разделението на властите в държавата. Лидерите ѝ си поставят три големи каузи – свобода, модернизация и законност.

18:57 6.3.2021

ВМРО официално откри в събота предизборната си кампания в архитектурния парк „Западна порта на Сердика“ с обещания за по-високи доходи, защита на българското семейство и повече сигурност. Лидерът на партията и вицепремиер Красимир Каракачанов пое ангажимент средната пенсия да достигне в следващите 4 години до 700 лв. и отчете като успех „преборването с Истанбулската конвенция“.

„Няма друга партия в България, която да повиши доходите на българите за четири години толкова много, както и да защитава толкова много националните интереси не само у нас, но и зад граница“, заяви организационният секретар на партията Юлиан Ангелов.

12:15 7.3.2021

До 2025 г. средната заплата на преподавателите в училищата да достигне 2500 лв., а на тези в университетите – 2800 лв. Такъв предизборен ангажимент пое в неделя премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по време на посещение във велинградското село Драгиново.

„Хората ни вярват, защото преди 4 години обещахме двоен ръст на учителските заплати и днес той е факт. 1.4 млрд. лв. осигурихме за увеличението на възнагражденията и 1 млрд. лв. за образователна инфраструктура. Нашата предизборна кампания е лесна. Само показваме направеното и обещаваме – работа, работа, работа“, добави министър-председателят.

14:14 7.3.2021

Централната избирателна комисия (ЦИК) е отхвърлила искане на „Демократична България“ (ДБ) за допускане на независим одит на машините за гласуване, които ще се ползват на предстоящите избори, съобщиха от коалицията. През януари обединението изпрати такова писмено предлжение, но от комисията са отговорили, че отговорните за това държавни институции са независими.

Проверката дали машините изпълняват всички условия, заложени в Изборния кодекс, е възложена на Държавната агенция „Електронно управление“ към Министерския съвет, на Българския институт по метрология и на Българския институт по стандартизация.

13:24 8.3.2021

ГЕРБ не предвижда промяна в данъците в България през следващите години. Това каза вицепремиерът и кандидат-депутат от партията Томислав Дончев в понеделник по време на среща с КНСБ. Пред синдиката икономическият екип на ГЕРБ представи части от предизборната си програма.

Бившият финансов министър Владислав Горанов коментира, че партията отстоява виждането, че данъците у нас не трябва да се променят. Социалният министър Деница Сачева, която е и кандидат-депутат, добави че целите, които си поставят от ГЕРБ, са минималната работа заплата да стане 1000 лева, а средната – 2000 лева.

15:56 8.3.2021

БСП съобщи, че партията ще сезира българските и европейските инсититуции за поведението на министър-председателя и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. В писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК) и Съвета за електронни медии (СЕМ) социалистите настояват Борисов да бъде санкциониран, защото “използва държавен ресурс за предизборната си кампания”. Повод за жалба са обиколките на премиера в страната в последните три дни, които по думите на БСП се случват с “публичен ресурс”.

В предизборната кампания е забранено използването на държавни автомобили, но от 5 март във Фейсбук не се е появило видео как премиерът, който е и кандидат-депутат, кара държавния джип. В профила му обаче не спират да се появяват видеа от обиколки из страната. Затова БСП настоява за проверка на пътуванията на премиера.

Сигналът на партията ще бъде изпратен и до Европейския парламент, Парламентарната асамблея на ПАСЕ и на ОССЕ.

16:29 9.3.2021

Ако БСП спечели изборите, ще започне незабавни преговори с Русия и Китай за внос на ваксини. Това каза във вторник лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на предизборна обиколка в Гоце Делчев.

Идеята си тя нарече “решение за ваксинационния капан”, в който по думите й е България. “До днес 46 държави в света, между които редица европейски - Унгария, Чехия, Словакия закупиха ваксина Спутник V или китайската ваксина. Австрия води преговори не само да закупи, но и да даде възможност да се произвежда руска ваксина на нейна територия. Отговорните и загрижени за народа си държавници намират решение, нашият премиер - не иска“, заяви Нинова в болницата в Гоце Делчев.

16:54 9.3.2021

По време на предизборна обиколка в Бургас съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обвини правителството в корупция и обяви зала “Арена Бургас за корупционното бижу на Бойко Борисов”.

В посветения на залата лайв, излъчван във Фейсбук, водачът на листата в града Ивайло Мирчев поясни, че започналата през 2014 г. зала "Арена Бургас" е била с първоначална цена от над 30 млн. лв., а днес доближава 100 млн., 80 млн. от които са вече похарчени. Обяснението на Мирчев беше, че са направени огромни надценки в оборудването на залата.

16:55 10.3.2021

Само ВМРО даде заявка, че иска да спре джендър пропагандата. Това каза кандидат-депутатът от партията Давид Александров пред БНТ. Александров, който е съпредседател на движение РОД и е гражданска квота в листите на ВМРО се обяви за “чистка на законодателството, което работи срещу българското семество”.

“Джендър пропагандата трябва да бъде спряна. Трябва да спрат и всички опити, които се опитват да ни наложат като стандарти”, каза той и посочи това като свой приоритет ако влезе в следващия парламент. “В Библията е много ясно казано – мъж, жена и деца. ВМРО е точно за това семейство и християнски ценности”, изтъкна Александров.

16:58 11.3.2021

Само респектът от международни организации може да е някаква спирачка за нови манипулации на изборите от страна на властимащите. Това каза кандидатът за народен представител от коалиция “Изправи се! Мутри вън!” Мая Манолова по време на среща с делегация на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Пред представителите на ПАСЕ Манолова заяви, че очаква предстоящите избори да са най-манипулираните. По думите й “Изправи се! Мутри вън!” са разкрили “новата схема за контролиран вот на управляващите”, която включва цветни предпазни маски. За нея Манолова и партьорите й са разбрали на частичните местни избори в Мъглиж на 28 февруари 2021 г.

15:16 12.3.2021

Обновяването на съществуваща пътната инфраструктура е сред приоритетите на ГЕРБ. Това стана ясно от думите на бившият вътрешен министър и кандидат-депутат от партията Младен Маринов. Пред избиратели в София-област той заяви, че поема ангажимент партията да обнови стария път, който свързва Елин Пелин и Ихтиман.

“Сега ни трябва стабилност, не е време за експерименти. Премиерът Борисов е доказал, че може да взима тежки и непопулярни решения. В момента ни е нужен точно такъв лидер, който е признат авторитет в Европа и света”, смята Маринов.

15:36 12.3.2021

Кандидат-депутати на БСП разкритикуваха в петък временното спиране на ваксинациите с препарата на AstraZeneca. “Българското правителството дължи отговор на нацията си за това, че с действията си поставя на карта здравето, спокойствието и бъдещето на българските граждани”, каза проф. Георги Михайлов.

Той попита и защо се случва така, че ваксинационната платформа, въведена в България, изпраща български граждани на “несъществуващи ваксинационни пунктове”, каквито сигнали получават в левицата. "Българското правителство си играе на руска рулетка със здравето и живота на хората. Кристално ясно е, че както управляват здравната криза, така управляват и държавата – хаотично, непоследователно и без грижа за хората”, каза кандидатът за депутат Филип Попов.

10:22 13.3.2021

Министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заподозря, че масовите посещения на заведенията в страната са провокация, организирана от политическите опоненти на ГЕРБ.

“Нашите политически опоненти нарочно събират хора в заведения, снимат се, за да излезе, че трябва да ги затворя”, каза той по време на посещение Кюстендил. С премиера бяха кметът на града Петър Паунов, зам.-регионалният министър Николай Нанков, здравният министър Костадин Ангелов и председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Борисов пое ангажимент максимално бързо, в предстоящата седмица, да се изплатят забавените компенсации на заведенията. Той подчерта, че до момента от НАП са изплатени около 15-20 млн. лв., но администрацията действа много внимателно. “Има много неблагодарни политици и когато има зор за нещо и ние избързаме, след това те отиват и започват да дават сигнали, видите ли – неспазена еди-каква-си процедура”, допълни министър-председателят.

Заредете още

XS
SM
MD
LG