Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кампанията: "Галъп" и "Тренд" прогнозират победа за ГЕРБ и влизане на Христо Иванов, Мая Манолова и ВМРО

На 4 април ще се проведат избори за Народно събрание. Българите ще гласуват за 240 народни представители от общо 30 листи на партии и коалиции.

Кампанията официално започва на 4 март. В този блог проследяваме най-важните новини в месеца до изборите.

10:28 3.4.2021

Има места, в които цели поколения са подчинявани от властите на принципа на моркова и тоягата. Хората са в изолация, със затруднен достъп до образование и работят на черно. На тях гледат като на евтина работна ръка, мобилизирана в гласоподаватели.

Репортаж на Генка Шикерова и Мирослав Михайлов:

Контролираният вот
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:09 0:00
19:53 2.4.2021

На 4 април бюлетините няма да може да се броят под видео контрол. Това стана ясно след заседание на Върховния административен съд (ВАС), който остави без разглеждане искане на "Демократична България".

12:02 2.4.2021

Социологическата агенция Галъп интернешънъл публикува последното си проучване преди изборите на 4 април. То е проведено между 24 и 31 март и е по поръчка на БНР.

На първо място е ГЕРБ с 28,2% подкрепа от заявилите, че ще гласуват. Следва БСП с 20,8%. На трето място е "Има такъв народ" с 12,9, следвана от ДПС с 12,7%.

В Народното събрание биха влезли още "Демократична България" с 6,1%, "Изправи се! Мутри вън!" с 5,2% и ВМРО с 4,4%.

11:59 2.4.2021

Социологическата агенция Тренд публикува последното си проучване преди изборите на 4 април. То е проведено между 26 и 30 март и е финансирано от Нова телевизия.

Подкрепата за ГЕРБ е 28,6% от заявилите, че ще гласуват. На второ място е БСП с 21,8%. Следват "Има такъв народ" с 12,6 и ДПС с 12,4 на сто подкрепа.

В Народното събрание още биха влезли "Демократична България" с 5,9%, "Изправи се! Мутри вън!" с 4,8% и ВМРО с 4,3%.

14:48 1.4.2021

Президентът Румен Радев призова всички да гласуват на изборите на 4 април. Той каза в обръщение, че "приключва един мандат, белязан от скандали, разкрития, протести и икономическа криза".

Румен Радев казва, че за изминалите месеци кризата се е задълбочила. "България загуби лекари, медицински сестри, учители, много от нас загубиха близки хора не само заради коронавируса, но и заради блокирания достъп до здравеопазване. Смъртността е рекордна, но страхът не е изход".

"Отлагането не е решение. Време е да теглим чертата. Време е за нови идеи, нови хора и ново доверие в институциите", казва Радев.

13:01 1.4.2021

Социологическата агенция Алфа рисърч публикува последното си предизборно изследване, проведено между 27 и 30 март. ГЕРБ приключва кампанията с 28,1% подкрепа сред твърдо решилите да гласуват. БСП е на второ вясто с 19,8%.

Социолозите обясняват изоставането на БСП с притесненията на нейните избиратели за гласуване в условия на пандемия, а част от симпатизантите й се преориентира основно към коалицията на Мая Манолова.

С близки резултати са следващите две политически сили - "Има такъв народ" (12,7 на сто) и ДПС (12,5 процента).

"Демократична България" (6,3 на сто) и "Изправи се! Мутри вън!" (6 процента) са с интензивен ръст в хода на кампанията, пише в изследването.

С подкрепа около 4 процента ВМРО е най-близко до изборния праг. Най-забележим ръст обаче е налице при коалицията "Воля-НФСБ" - тя почти утроява стартовия си резултат и достига до 3,1 на сто.


14:52 31.3.2021

Коалицията "Изправи се! Мутри вън!" съобщи, че БНТ е отказала да излъчи техния заключителен клип. В писмото от националната телевизия като причини са посочени липсата на информация за уредени авторски права за кадрите и това, че "не може предизборната агитация да е насочена срещу друг кандидат".

"Странно е становището, че не може да се прави предизборна агитация срещу друг кандидат или друга политическа сила след като всяка предизборна кампания представлява именно това - разкриване слабостите на опонента и предлагане на по-добри варианти за управление на страната", се казва в становище на "Изправи се! Мутри вън!".

В клипа се вижда лидерът на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов. Лидерите на "Изправи се! Мутри вън!" държат в ръцете си по камък. "Ние знаем как да използваме камъните - и за бунт, и за градеж", казва глас зад кадър.

15:05 30.3.2021

Тези, които сега определят ГЕРБ като мафия, ще си променят поведението след изборите, прогнозира Тома Биков, който е втори в партийната листа в 24 МИР в София.

В студиото на Свободна Европа той призова всички партии да се държат по-спокойно в предизборната кампания. Той се аргументира с това, че в България има сфери, които се нуждаят от реформи, но те се правят, когато има съгласие.

11:49 30.3.2021

Корнелия Нинова представи план за управление в първите 100 дни, ако БСП спечели изборите. Планът предвижда личните лекари да ваксинират по списъци възрастни хора, да се отделят болници само за COVID-19 и "чисти" болници.

Нинова обеща веднага да започне преговори за доставка на китайска и руска ваксини и да намали ДДС на лекарствата на 9 процента. БСП предвижда безплатни детски ясли и градини, а на работещите родители, останали вкъщи да гледат децата си - 70 процента от трудовия им доход.

Нинова обеща още премахване на плоския данък и осигуряване на компютри, таблети и лаптопи на деца от социално слаби семейства, както и безплатни учебници от първи до 12 клас и по един учебник за един клас.

17:01 29.3.2021

Слави Трифонов ще закрие кампанията на "Има такъв народ" с концерт в зала Арена Армеец в София в петък, 2 април. Концертът е със заглавие "Къде си вярна, ти, любов народна".

Заради мерките срещу епидемията от COVID-19 в залата няма да има публика. Събитието ще бъде излъчвано на страниците във Фейсбук на Слави Трифонов, партия "Има такъв народ", телевизия "7/8".

Слави Трифонов и кандидадите от "Има такъв народ" не дават интервюта в медиите и не правят публични събития по време на кампанията.

11:28 29.3.2021

Коалицията "Изправи се! Мутри вън!" подаде жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на ЦИК за формиране на комисиите зад граница в състав само от трима членове.

"Въпреки желанието на българите зад граница за включване в комисии, това решение ще застраши и забави изборния процес и вместо да гласуват в два паралелни потока, сънародниците ни ще се редят на дълги опашки пред секциите", казват от коалицията на Мая Манолова.

Според "Изправи се! Мутри вън!" това е опит "да се овладее процеса на законно гласуване и преброяване на бюлетините в държави, като Германия, Нидерландия, Кипър и други страни".

10:19 29.3.2021

бТВ и "Маркет линкс" публикуваха съвместно проучване за изборите на 4 април. То е проведено сред 1026 пълнолетни граждани между 18 и 25 март. Заявилите, че ще гласуват, са 46 на сто. Още 27% са казали, че по-скоро ще гласуват.

ГЕРБ е първа политическа сила с подкрепа ог 22,8% сред твърдо гласуващите. Следва БСП с 18,1%. Третото място е оспорвано между ДПС и партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". Изследването показва съответно подкрепа от 9 и 12,7%.

Сред сигурните участници в следващото Народно събрание е "Демократична България", за която биха гласували 7,5% от решилите да участват. "Изправи се! Мутри вън!" е с подкрепа от 4,5%, което е над прага за влизане в парламента, а ВМРО е с 3,3%.

16:20 28.3.2021

Лидерът на ДСБ и съпредседател на „Демократична България“ Атанас Атанасов ще търси подкрепа за създаването на комисия в следващия парламент, която да разследва какъв е икономическият интерес на България от прокарването на продължението газопровода „Турски поток“ към Сърбия.

„Българската държава плати 3 милиарда лева, за да прокара „Турски поток“, каза Атанасов пред Нова телевизия. „Българската индустрия няма никакъв интерес от този газопровод, защото той няма никакви разклонения. […] Чрез тази парламентарна анкетна комисия искам да изясним дали Борисов и неговото правителство не обслужиха чуждия интерес – а именно на Русия – и ако това е така, то е престъпление.“

Атанасов каза също, че „Демократична България“ няма да участва в правителство начело с Бойко Борисов или Корнелия Нинова“.

14:50 28.3.2021

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обвини управляващата партия ГЕРБ в „мутризация на политиката“ и каза, че затова неговата формация предлага „рестарт на държавността“, съобщи партийният пресцентър.

„При мутризацията в страната, наблюдаваме ГЕРБеризация на държавния апарат“, е цитиран да казва Мустафа Карадайъ. „Това означава, че ГЕРБ се опитват да превърнат всички държавни поделения и органи в техни партийни офиси, а държавните служители чрез държавни ресурси се опитват да ги превърнат в партиен слугинаж“.

„За нас рестартът на държавността означава, всички държавни органи и институции да функционират съгласно Конституцията и законите в услуга на хората и на бизнеса, а не да бъдат бухалка срещу тях“, каза още Карадайъ.

14:27 28.3.2021

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще обяви резултатите от изборите за Народно събрание в срок, каза говорителят ѝ Димитър Димитров пред БНР.

„Вероятно е 48-часовият срок за предаване на протоколите да не бъде спазен особено за големите избирателни райони. Но четиридневният срок за обявяване на окончателните резултати няма да бъде нарушен“, каза Димитров.

Димитров допълни, че списъците с хора под карантина, които искат да гласуват с мобилна секция, ще бъдат обновявани до ден преди изборите. По думите му интересът към тази възможност е слаб. Липсва интерес и на желаещи да обслужват тези секции, допълни той.

„Изборите ще бъдат честни, открити, наблюдаеми. За това мога да поема ангажимент. Дали ще са нормално проведени, ще видим след изборния ден“, каза още Димитров.

12:58 27.3.2021

Ремонтът на участъка от автомагистрала „Тракия“ между връзката за магистрала „Марица“ и пътен възел „Чирпан“ ще завърши в рамките на следващата седмица, непосредствено преди изборите. Това съобщи министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който посети участъка, в който се извършва ремонта.

„След 3-4 дни българските граждани ще карат реално по нова магистрала“, каза Борисов. „Мантинели, мрежи, канавки, основа, всичко е ново“, каза той по време на излъчване на живи във Фейсбук.

12:48 27.3.2021

Министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обвини Северна Македония, че провежда „агресивна антибългарска кампания“. Той посочи, че докато тази кампания продължава, ВМРО няма да допусне Скопие в Европейския съюз.

„Искам да Ви кажа, да си знаете, че докато ме има мен, докато ВМРО съществува, а съм сигурен и докато в България има българи, тази Ваша омраза към всичко българско, съчетана с комплексарска наглост и лицемерие няма да ги бъде никога в ЕС“, написа Каракачанов във Фейсбук.

11:38 26.3.2021

Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън" призова президента Румен Радев да свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) заради "хаоса, който целенасочено се организира на предстоящите парламентарни избори".

Според нея има схема, в която участват ЦИК, "Информационно обслужване", ГЕРБ и БСП. Според Манолова те си прехвърлят отговорността за "бъркотията, която самите те създадоха с изборните протоколи".

17:18 25.3.2021

От началото на кампанията преди три седмици партиите в България са похарчили над 3.5 млн. лв. без ДДС за медийно отразяване. Това съобщи Институтът за развитие на публичната среда, позовавайки се на сключените към 24 март договори между политическите сили и различни медии в страната.

Изследането на неправителствената организация се базира на официална информация от 40 национални и регионални медии, сред които 10 телевизии, 3 радиостанции, 13 вестника и 14 сайта и агенции.

На първо място по похарчени средства към момента се нарежда „Патриотична коалиция ВОЛЯ и НСФБ“ с договори за над 1.1 млн. лв. за предизборна реклама. Следват ГЕРБ с похарчени малко над 0.5 млн. лв. и ВМРО – с над 490 000 лв. БСП засега провежда по-скромна кампания – левицата е изразходвала малко над 202 000 лв.

15:46 25.3.2021

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обвини Централната избирателна комисия (ЦИК), че води "последователна политика на допускане на хаос, чиято цел е потискане на участието в изборите".

Конкретен повод за думите му стана отказ на ЦИК да създаде единна електронна форма, с която хората под карантина да заявят желанието си да гласуват с подвижна урна на 4 април.

"В момента решението на ЦИК препраща към сайтовете на 265 общини, където хората да проверяват как се заявява желание за гласуване", каза Иванов.

Заредете още

XS
SM
MD
LG