Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кампанията: "Галъп" и "Тренд" прогнозират победа за ГЕРБ и влизане на Христо Иванов, Мая Манолова и ВМРО

На 4 април ще се проведат избори за Народно събрание. Българите ще гласуват за 240 народни представители от общо 30 листи на партии и коалиции.

Кампанията официално започва на 4 март. В този блог проследяваме най-важните новини в месеца до изборите.

15:44 25.3.2021

Централната избирателна комисия (ЦИК) отговори на призива на ГЕРБ за промяна на протокола, който трябва да попълват секционните комисии.

"Изборните протоколи са максимално улеснени и тяхното коригиране не е необходимо. Премахнати са някои юридически указания и с тях може да се работи, без да е необходима много специализирана подготовка", каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

15:42 25.3.2021

ГЕРБ обвини Централната избирателна комисия (ЦИК), че е изготвила излишно сложен протокол, който всички секционни комисии трябва да попълват. Управляващата партия съобщи, че начело на работната група по книжата е бил Емил Войнов, който е в ЦИК от квотата на БСП.

На пресконференция в централата на ГЕРБ Томислав Дончев видя умисъл "за дълбока конституционна криза". Според него целта е "персонална и политическа реабилитация на загубилите", както и създаване на дълбока конституционна криза".

ГЕРБ призова ЦИК да промени протокола.

13:21 25.3.2021

Работата на 44-ото Народно събрание официално приключи в четвъртък. В присъствието на 194 депутати за по-малко от час бяха прочетени заключителните декларации на парламентарно представените партии с изключение на ДПС.

Председателят на парламента Цвета Караянчева благодари на доброволците в изборния процес и цитира Евангелието на Лука: "Всяко царство, разделено против себе си, запустява и дом, разделен против себе си, пада."

16:40 24.3.2021

От днес гражданите, които са под карантина заради COVID-19, могат да подават заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия. Крайният срок е до 17.30 часа на 31 март.

Заявлението може да бъде изтеглено от сайта на ЦИК. То трябва да бъде изпратено до кмета на общината, района или кметството, или на кметския наместник по постоянен адрес. Заявлението трябва да бъде попълнено и подписано. Подаването може да бъде направено от пълномощник с пълномощно в свободен текст, както и по пощата или по факс.

Заявлението за гласуване с подвижна избирателна кутия може да бъде изпратено и по електронна поща до кмета, без да е необходим електронен подпис. Някои общини поддържат на сайтовете си и електронна форма за подаване на такова заявление.

13:26 24.3.2021

ВМРО обвини ЦИК, че е допуснала намеса на Турция в политическия живот на България. Става дума за възможността при гласуване зад граница да се предоставят попълнените декларации, без да е задължително те да се попълват на място.

Става дума за случаите, когато в документа за самоличност на избирателя не е вписан постоянният му адрес в България. Тогава се подава декларация Приложение 22-НС. Според ВМРО възможността тези декларации да се попълват предварително ще бъде използвана предимно в Турция.

13:18 24.3.2021

Коалицията "Изправи се! Мутри вън!" призова двама свои кандидати да напуснат листите. Комисията по досиетата публикува резултата от проверката на всички листи. В "Изправи се! Мутри вън" има двама сътрудници на бившата Държавна сигурност.

Коалицията на Мая Манолова съобщи, че при структурирането на листите всички кандидати са декларирали, че нямат принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност.

16:13 23.3.2021

Българската социалистическа партия (БСП) има в листите си за изборите 15 кандидати, които имат връзка с бившата Държавна сигурност или комунистическото военно разузнаване. ВМРО и ДПС имат по 7 сътрудници на бившите тайни служби. Управляващата партия ГЕРБ има един кандидат, който е бил агент на ДС.

Сред политическите сили, на които проучванията дават шанс да са в следващото Народно събрание, само „Демократична България“ няма агенти в листите си.

15:52 22.3.2021

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов определи като позор действията на Централната избирателна комисия (ЦИК) при организацията на парламентарните избори на 4 април. Според него ЦИК по никакъв начин не улеснява спазването на изборните права на българските граждани и дори има намерение с неясни мотиви да обжалва решението на съда за видеонаблюдението при броенето на бюлетините.

ЦИК реши да обжалва решението на Софийския административен съд, което позволява видеозаснемане на броенето на бюлетините, но и до днес няма правни мотиви. Експертите на "Демократична България" предполагат, че обжалването се бави, за да се печели време и ВАС да не успее да се произнесе. Срокът за обжалване изтича на 30 март - 4 дни преди преди изборите.

15:49 22.3.2021

Министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов се срещна във Варна с представители на войнския съюз "Балкански щит". Те са обсъдили въвеждането на задължителна наборна служба и военно обучение в горните класове.

"Имаме пълно единомислие по отношение развитието на армията и военното образование и, в частност, въвеждането на задължителна донаборна служба... В момента имаме пет пъти повече желаещи да се включат в редиците на въоръжените сили", каза Каракачанов.

15:46 22.3.2021

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов посети ремонтирания път, който е най-пряката връзка между общините Павликени и Велико Търново. Борисов каза, че се състезава "за да направим по-добър живота на всички български граждани".

Премиерът каза, че "когато народът демократично е избрал кмет от друга партия, ние го подкрепяме и работим с него". Кметът на Павликени Емануил Манолов е от БСП.

"Благодарение на общите усилия на местната и изпълнителната власт са санирани училищата, строят се и се ремонтират пътища, основно се подобрява инфраструктурата", каза Борисов.

17:30 21.3.2021

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви България за "100 процента енергийно независима". Той посети строежа на компресорна станция "Нова провадия". Борисов каза, че с модерните компресорни станции, газ може да се транзитира във всички посоки.

"Сега сме 100 процента енергийно независими, никой не може да ни спира кранчето и като прибавим намаляването на цената на газа, може да се каже, че свършихме добра работа", каза Борисов. Компресорна станция "Нова Провадия" е по трасето на "Турски поток", който Борисов нарича "Балкански поток". Тръбата пренася руски газ през Турция и България към Сърбия и Унгария.

13:24 21.3.2021

От понеделник започва обучение на членовете на районните и секционните избирателни комисии (РИК и СИК). То ще се провежда онлайн заради ограниченията за COVID-19, каза пред БНР Таня Цанева, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК). По думите ѝ този вид обучение няма да е лесно, но връзката ще е конферентна, за да може да се задават въпроси и да се отговаря.

Членовете на секционните избирателни комисии ще бъдат обучени онлайн и за работа с машините за гласуване от фирмата доставчик "Сиела Норма". Около 2000 души IT специалисти ще бъдат на разположение при възникване на технически проблеми.

10:12 21.3.2021

Лидeрът нa пaртия "Имa тaкъв нaрoд" Cлaви Трифoнoв каза, че партията му “Има такъв народ” би могла да се коалира с "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън", ако двете партии влязат в парламента. Той ги нарече “по-малкото зло”.

Тoвa cтaнa пo врeмe нa живo прeдaвaнe нa тeлeвизия 7/8, кoeтo бeшe излъчвaнo и във Фeйcбук. Лидерът на "Има такъв народ" каза, че не би се коалирал с БСП, ГЕРБ и ДПС. Трифонов oтгoвaряшe нa въпрocи нa зритeли и отказва да гостува в телевизионни студиа, където дебатите по думите му са "жaлки и унизитeлни".

Трифонов каза още, че щe пoдкрeпи прeзидeнтa Румeн Рaдeв зa втoри мaндaт.

15:01 20.3.2021

До няколко месеца България може да разполага със завод за ваксини. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на посещение във фармацевтичната база на "Антибиотик" в Разград - собственост на братя Домусчиеви. В рамките на обиколката в града с Борисов беше и депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която е водач на листата на ГЕРБ в 18 МИР – Разград.

“Имаме готовност за започване производството на български ваксини. Обещах пред Европейската комисия да изпратим веднага на какъв етап е нашата база. Много съм щастлив, защото на европейската карта за ваксинация ще се присъедини и България. Много държави ще си отдъхнат”, каза Борисов.

12:41 20.3.2021

Избирателите с трайни увреждания трябва да заявят желанието си да гласуват с подвижна секция чрез електронно заявление или с пълномощник в съответната община, съобщи Централната избирателна комисия. Крайният срок е 20 март.

Когато тези заявления са 10 или повече ще бъде образувана секция с подвижна избирателна кутия и това е различно от COVID секциите. Към 22 март кметовете на общините трябва да направят предложение до Районните избирателни комисии за съставите на подвижните избирателни секции.

16:48 19.3.2021

Върховният административен съд не намери нарушения от страна на Централната избирателна комисия (ЦИК) във връзка с определянето на изборните секции в САЩ. Българи от Съединените щати бяха изпратили общо шест жалби заради отказа на ЦИК да открие избирателни секции в шест американски града.

15:29 19.3.2021

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще обжалва решението на Софийския административен съд, с което бе разрешено видеозаснемането и излъчването при броенето на бюлетините и въвеждането на резултатите в протоколите. Решението на съда е по жалба на "Демократична България". В четвъртък членовете на ЦИК са решили да обжалват с 12 на 6 гласа.

"Очевидно, че мнозинството в ЦИК - ГЕРБ и ДПС, счита видеонаблюдението за истинска заплаха, след като толкова упорито му се противопоставя", се казва в позиция на "Демократична България". Коалицията заявява, че ще защитава и пред Върховния административен съд искането си за заснемане на броенето на бюлетините от предстоящите избори.

14:00 19.3.2021

Ако Република Северна Македония оттегли Васил Гарванлиев от участието му в "Евровизия", другата година България ще го изпрати, съобщиха от пресслужбата на ВМРО. Българинът Васил Гарванлиев и българското знаме, което се вижда в клипа, се оказали "скандални" за Скопие заради, според ВМРО, "измислената македонистка идея и неспирните опити от страна на политиците там да манипулират историята и да използват за репресии българското самосъзнание".

13:55 19.3.2021

Председателката на БСП Корнелия Нинова призова от Монтана за данъчна ваканция за бизнеса и да изплащане на определена сума месечно на всички домакинства по време на кризата. "Данъчната ваканция се налага, за да могат да останат пари за заплати", каза Нинова.

Тя предложи още, заедно с компенсаторните икономически и социални мерки, да се възстановят списъците за ваксиниране на рисковите групи и спешно да се осигурят ваксини извън договорените - руска и китайска.

12:38 18.3.2021

Социологическата агенция Тренд публикува проучване за нагласите за предстоящите на 4 април парламентарни избори. Сред заявилите, че ще гласуват, ​28.8% са готови да подкрепят ГЕРБ-СДС. Опозиционната БСП може да разчита на 23.6% подкрепа. Проучването поставя на трето място „Има такъв народ“ с 12.7%, следвани от ДПС с 12.1%.

"Демократична България" е петият сигурен участник в следващото Народно събрание с 5.9% подкрепа, „Изправи се! Мутри вън!“ и ВМРО остават на ръба на парламентарната бариера съответно с 4.1% и 4% от гласуващите, пише в проучването. 45% са декларирали, че ще упражнят правото си на глас.

Проучването е по по поръчка на вестник „24 часа“, реализирано е в периода между 9 и 14 март 2021 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1004 души на възраст 18+.

Заредете още

XS
SM
MD
LG