Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кампанията: "Галъп" и "Тренд" прогнозират победа за ГЕРБ и влизане на Христо Иванов, Мая Манолова и ВМРО

На 4 април ще се проведат избори за Народно събрание. Българите ще гласуват за 240 народни представители от общо 30 листи на партии и коалиции.

Кампанията официално започва на 4 март. В този блог проследяваме най-важните новини в месеца до изборите.

16:56 13.3.2021

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призова Народното събрание да се събере извънредно и да премахне ограничението в Изборния кодекс от 35 секции за гласуване в страните извън ЕС. Той направи призива във видео, излъчено на живо в социалните мрежи, след като на вчерашното си заседание ЦИК окончателно определи броя на секциите в чужбина.

До началото на седмицата имаше безпрецедентно много подадени заявления за гласуване в чужбина, особено във Великобритания и САЩ. След Брекзит българите в Обединеното кралство ще гласуват по правилата за страните извън ЕС.

По изчисления на “Демократична България” заради тавана от 35 секции във Великобритания няма да могат да бъдат разкрити около 50 места за гласуване, въпреки че има достатъчно заявления за такъв брой.

“Съберете парламента, направете нещо наистина патриотично и човешко. Дайте възможност на тези хора да си упражнят правото на глас, да си упражнят правото на България. Тя не е ваша, тя е на всички българи, особено на всички, които искат да гласуват и да участват в този процес”, обърна се Христо Иванов към всички парламентарно представени формации.

14:40 14.3.2021

Коалиция “Изправи се! Мутри вън!” ще подаде сигнал до европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, европейския прокурор Лаура Кьовеши и българската прокуратура за нарушения в завода за боклук в София. Това стана ясно от думите на Мая Манолова от коалицията.

“Депонирането на боклуци от столичния завод за боклук тук, в депото в Долни Богров, което отдавна трябваше да е гора с 80 хил. дървета, е резултат от политическия чадър и корупцията в системата за управление на боклука в София” коментира тя в неделя от Долни Богров.

Манолова припомни, че според обещанията на премиера Бойко Борисов, в Богров не трябва да се събират отпадъци от 2015 г., а да има гора с 80 хил. дървета.

“Депонирането е в нарушение на европейските правила за финансиране на завода за боклук, защото той произвежда три пъти по-малко RDF и два пъти повече боклук. Над 100 хил. тона боклук се заравят в депото в Долни Богров”, каза Манолова и допълни, че оттам освен на боклук “мирише и на корупция”.

15:33 15.3.2021

Ръководството на БСП даде извънредна пресконференция, на която предложи държавата да плати за обследването на сградите, т.нар. сградни паспорти. Корнелия Нинова поиска МРРБ служебно да събере от всички общини документацията на сградите, да направи публична електронна платформа, на която да има списък на фирмите, лицензирани да обследстват и да правят технически паспорти.

БСП предложи също държавата да заплаща обследването и подпомага общините чрез два финансови механизма: целево от държавния бюджет и със средства от Плана за възстановяване и устойчивост.

16:23 15.3.2021

Коалицията "Демократична България" представи икономическата си програма. Христо Иванов, Ивайло Мирчев, Владислав Панев и Георги Ганев обещаха да не повишават плоския данък от 10%, но да въведат и необлагаем минимум.

Планът за възраждане на икономиката включва допълнителна подкрепа за малкия и среден бизнес заради пандемията, реформи в съдебната система, намаляване на административната тежест със 70%, въвеждане на електронно управление и по-добър контрол при изразходването на обществения ресурс и европейските фондове.

"Демократична България" предвижда листване на държавни предприятия на борсата, което ще подобри ефективността на самите компании и ще вкара средства в т.нар Сребърен фонд.

17:18 15.3.2021

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов подписа споразумения за партньорство с „Обединени земеделци“ и Съюза на репресираните от комунизма „Памет“. Лидерите на двете организации – Петя Ставрева и Лиляна Друмева декларираха своята подкрепа към политиките на ГЕРБ и призоваха всички свои членове и симпатизанти на подкрепят партията на предстоящите на 4 април парламентарни избори.

От Съюза на репресираните изтъкнаха, че разчитат на коалиция ГЕРБ-СДС да запази евроатлантическата ориентация на България. Според Ставрева пък Обединените земеделци вярват, че Борисов може да завърши стартиралата модернизация на страната.

Пред представители на двете организации премиерът отечете постиженията на правителството в икономическата сфера. „Диверсифицирахме газовите доставки, модернизирахме армията си, влязохме в чакалнята на Еврозоната, повишихме доходите и пенсиите, инвестирахме милиарди в образованието, върнахме над 50 000 деца в клас. Също така организирахме най-успешното председателство на Съвета на ЕС. Лидерите на всички страни пристигнаха в България, за да засвидетелстват уважението си към нас“, каза той.

12:03 16.3.2021

В отсъствието на премиера и свой лидер Бойко Борисов ГЕРБ представи предизборната си програма. По думите на заместник-председателя на партията Томислав Дончев предизборната програма се базира на три стълба: продължаване на политиките за модернизация, в което влиза изграждането на пътища и санирането на жилища; реформи в съдебната, образователната и здравната системи и дигитализация на частния сектор; инвестиции в образование и наука. Според него Брутният вътрешен продукт (БВП) може да достигне до 100 млрд. евро, което пък ще позволи завръщането на повече българи от чужбина.

Бившият финансов министър Владислав Горанов, който не е кандидат за депутатско място, заяви, че ГЕРБ ще се стреми към консервативна финансова политика и не предвижда промени в данъчната система.

Министърът на образованието Красимир Вълчев обеща повишаване на разходите за образованието до 5% от БВП и повишаване на заплатите за учители и университетски преподаватели.

Социалният министър Деница Сачева заложи достигането на средната пенсия до 600 лв. и обучения в дигитални умения на 1.6 млн. българи.

Пълната програма се очаква да бъде качена по-късно, а от партията ще отговарят на въпроси от нея в следващите дни.

16:56 17.3.2021

Лидерката на коалицията "Изправи се! Мутри, вън!" Мая Манолова каза, че има решения за работниците в мините и въглищните централи в комплекса Марица Изток, старозагорска област. Манолова е водач на листите в 23 район в София и в Стара Загора. Според нея "чиста природа, съкращаване на въглеродните емисии и силна икономика със запазване на работните места не са противоречащи си понятия".

Манолова каза, че с "главозамайващите 30 милиарда евро от ЕС" България трябва да трансформира икономиката си, да инвестира в чисти производства и в екологични решения. Тя обеща да не позволи унищожаване на работни места и да работи за тяхната трансформация във високоплатени съвременни алтернативи.

17:02 17.3.2021

"Демократична България" попита правителството дали зад концесионера на летище София стоят братя Домусчиеви. Във видео включване от летището Христо Иванов и Ивайло Мирчев съобщиха, че по тяхна информация утре решението за отлагането с 10 години на изплащането на концесионната такса ще стане окончателно. Те призоваха Бойко Борисов и Росен Желязков да обяснят каква е икономическата логика на това решение.

Иванов и Мирчев казаха, че зад концесионера на летище София стоят братя Домусчиеви. Според тях става дума за половин милиард лева - "малко по-малко отколкото въобще са изплатени на всички български фирми в ковид пандемията".

12:38 18.3.2021

Социологическата агенция Тренд публикува проучване за нагласите за предстоящите на 4 април парламентарни избори. Сред заявилите, че ще гласуват, ​28.8% са готови да подкрепят ГЕРБ-СДС. Опозиционната БСП може да разчита на 23.6% подкрепа. Проучването поставя на трето място „Има такъв народ“ с 12.7%, следвани от ДПС с 12.1%.

"Демократична България" е петият сигурен участник в следващото Народно събрание с 5.9% подкрепа, „Изправи се! Мутри вън!“ и ВМРО остават на ръба на парламентарната бариера съответно с 4.1% и 4% от гласуващите, пише в проучването. 45% са декларирали, че ще упражнят правото си на глас.

Проучването е по по поръчка на вестник „24 часа“, реализирано е в периода между 9 и 14 март 2021 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1004 души на възраст 18+.

13:55 19.3.2021

Председателката на БСП Корнелия Нинова призова от Монтана за данъчна ваканция за бизнеса и да изплащане на определена сума месечно на всички домакинства по време на кризата. "Данъчната ваканция се налага, за да могат да останат пари за заплати", каза Нинова.

Тя предложи още, заедно с компенсаторните икономически и социални мерки, да се възстановят списъците за ваксиниране на рисковите групи и спешно да се осигурят ваксини извън договорените - руска и китайска.

14:00 19.3.2021

Ако Република Северна Македония оттегли Васил Гарванлиев от участието му в "Евровизия", другата година България ще го изпрати, съобщиха от пресслужбата на ВМРО. Българинът Васил Гарванлиев и българското знаме, което се вижда в клипа, се оказали "скандални" за Скопие заради, според ВМРО, "измислената македонистка идея и неспирните опити от страна на политиците там да манипулират историята и да използват за репресии българското самосъзнание".

15:29 19.3.2021

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще обжалва решението на Софийския административен съд, с което бе разрешено видеозаснемането и излъчването при броенето на бюлетините и въвеждането на резултатите в протоколите. Решението на съда е по жалба на "Демократична България". В четвъртък членовете на ЦИК са решили да обжалват с 12 на 6 гласа.

"Очевидно, че мнозинството в ЦИК - ГЕРБ и ДПС, счита видеонаблюдението за истинска заплаха, след като толкова упорито му се противопоставя", се казва в позиция на "Демократична България". Коалицията заявява, че ще защитава и пред Върховния административен съд искането си за заснемане на броенето на бюлетините от предстоящите избори.

16:48 19.3.2021

Върховният административен съд не намери нарушения от страна на Централната избирателна комисия (ЦИК) във връзка с определянето на изборните секции в САЩ. Българи от Съединените щати бяха изпратили общо шест жалби заради отказа на ЦИК да открие избирателни секции в шест американски града.

12:41 20.3.2021

Избирателите с трайни увреждания трябва да заявят желанието си да гласуват с подвижна секция чрез електронно заявление или с пълномощник в съответната община, съобщи Централната избирателна комисия. Крайният срок е 20 март.

Когато тези заявления са 10 или повече ще бъде образувана секция с подвижна избирателна кутия и това е различно от COVID секциите. Към 22 март кметовете на общините трябва да направят предложение до Районните избирателни комисии за съставите на подвижните избирателни секции.

15:01 20.3.2021

До няколко месеца България може да разполага със завод за ваксини. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на посещение във фармацевтичната база на "Антибиотик" в Разград - собственост на братя Домусчиеви. В рамките на обиколката в града с Борисов беше и депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която е водач на листата на ГЕРБ в 18 МИР – Разград.

“Имаме готовност за започване производството на български ваксини. Обещах пред Европейската комисия да изпратим веднага на какъв етап е нашата база. Много съм щастлив, защото на европейската карта за ваксинация ще се присъедини и България. Много държави ще си отдъхнат”, каза Борисов.

10:12 21.3.2021

Лидeрът нa пaртия "Имa тaкъв нaрoд" Cлaви Трифoнoв каза, че партията му “Има такъв народ” би могла да се коалира с "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън", ако двете партии влязат в парламента. Той ги нарече “по-малкото зло”.

Тoвa cтaнa пo врeмe нa живo прeдaвaнe нa тeлeвизия 7/8, кoeтo бeшe излъчвaнo и във Фeйcбук. Лидерът на "Има такъв народ" каза, че не би се коалирал с БСП, ГЕРБ и ДПС. Трифонов oтгoвaряшe нa въпрocи нa зритeли и отказва да гостува в телевизионни студиа, където дебатите по думите му са "жaлки и унизитeлни".

Трифонов каза още, че щe пoдкрeпи прeзидeнтa Румeн Рaдeв зa втoри мaндaт.

13:24 21.3.2021

От понеделник започва обучение на членовете на районните и секционните избирателни комисии (РИК и СИК). То ще се провежда онлайн заради ограниченията за COVID-19, каза пред БНР Таня Цанева, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК). По думите ѝ този вид обучение няма да е лесно, но връзката ще е конферентна, за да може да се задават въпроси и да се отговаря.

Членовете на секционните избирателни комисии ще бъдат обучени онлайн и за работа с машините за гласуване от фирмата доставчик "Сиела Норма". Около 2000 души IT специалисти ще бъдат на разположение при възникване на технически проблеми.

17:30 21.3.2021

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви България за "100 процента енергийно независима". Той посети строежа на компресорна станция "Нова провадия". Борисов каза, че с модерните компресорни станции, газ може да се транзитира във всички посоки.

"Сега сме 100 процента енергийно независими, никой не може да ни спира кранчето и като прибавим намаляването на цената на газа, може да се каже, че свършихме добра работа", каза Борисов. Компресорна станция "Нова Провадия" е по трасето на "Турски поток", който Борисов нарича "Балкански поток". Тръбата пренася руски газ през Турция и България към Сърбия и Унгария.

15:46 22.3.2021

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов посети ремонтирания път, който е най-пряката връзка между общините Павликени и Велико Търново. Борисов каза, че се състезава "за да направим по-добър живота на всички български граждани".

Премиерът каза, че "когато народът демократично е избрал кмет от друга партия, ние го подкрепяме и работим с него". Кметът на Павликени Емануил Манолов е от БСП.

"Благодарение на общите усилия на местната и изпълнителната власт са санирани училищата, строят се и се ремонтират пътища, основно се подобрява инфраструктурата", каза Борисов.

15:49 22.3.2021

Министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов се срещна във Варна с представители на войнския съюз "Балкански щит". Те са обсъдили въвеждането на задължителна наборна служба и военно обучение в горните класове.

"Имаме пълно единомислие по отношение развитието на армията и военното образование и, в частност, въвеждането на задължителна донаборна служба... В момента имаме пет пъти повече желаещи да се включат в редиците на въоръжените сили", каза Каракачанов.

Заредете още

Facebook форум

XS
SM
MD
LG