Връзки за достъпност

Извънредни новини

Запазване на час за ваксина. Костадин Ангелов представи нов електронен регистър


Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов (вдясно) наблюдава как работи новия регистър
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов (вдясно) наблюдава как работи новия регистър

От 17.00 часа в четвъртък работи нов електронен регистър, чрез който гражданите могат да си запазят час за поставяне на ваксина. Адресът, по който може да се направи това, е https://his.bg/, съобщиха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ АД Ивайло Филипов.

Новината идва след седмици на критични оценки за управлението на имунизационния процес, който е съпровождан от опашки пред пунктовете за ваксиниране, липса на единна информация за наличните медикаменти и за процедурата, по която хората могат да получат ваксина.

На 19 февруари правителството въведе "зелени коридори" за имунизиране, с което без предупреждение премахна по-рано установения ред за получаване на ваксини от страна на различни уязвими групи.

Дни по-късно "зелените коридори" бяха временно спрени, след като стана ясно, че компанията, от която България е поръчала най-много ваксини - AstraZeneca, ще забави доставките. Подновените доставки отново отвориха "зелените коридори", но процесът беше дискредитиран от множество оплаквания на граждани от липсата на ред и информация.

Електронната система за регистрация за ваксина, която здравните власти отвориха за ползване в четвъртък, позволява на хората да си запазят час за ваксиниране на точно определено място.

Регистрацията в системата се състои от 4 стъпки, които включват предоставянето на лични данни, телефонен номер и имейл адрес, посочване на предпочитания вид ваксина, на ваксинационен център и на избран час за посещение, съобщи министър Ангелов.

След успешна регистрация гражданите получават съобщение на телефона или електронната си поща с информация за избрания час, дата, място за ваксиниране и предпочитан вид ваксина.

Електронният регистър дава възможност предварително да се изтегли и да се попълни бланката за информирано съгласие, за да не се губи време на място преди поставянето на ваксината.

Ако желаните час, място и ваксина не могат да бъдат изпълнени, всеки ще може да откаже съответното предложение на властите и да въведе нови предпочитания.

Според Костадин Ангелов целта е така да се предвидят необходимите количества ваксини от всеки вид във ваксинационните центрове и да се контролира потокът към лечебните заведения. Той уточни, че всеки желаещ маркира вида ваксина в системата, но крайното решение е на лекаря, който я поставя.

Как планът за ваксините стигна до "зелените коридори"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG