Връзки за достъпност

Извънредни новини

Най-малко един човек е убит в Мианмар, след като полицията стреля по протестиращи


Погребение на един от протестиращите, загинал през последния месец
Погребение на един от протестиращите, загинал през последния месец

Полицията в Мианмар стреля с огнестрелни оръжия по протестиращи срещу военния преврат, като най-малко един човек беше убит, а много други ранени, съобщава Ройтерс.

Ден по-рано органите на властта използваха сълзотворен газ, гумени куршуми и стрелба на месо, за да разпръснат протестиращите тълпи в няколко града. Най-малко 38 души загинаха по време на демонстрациите в четвъртък.

Протести в повечето големи градове в страната продължават от седмици, като участниците искат възстановяване на правителството и на демокрацията. Военната хунта, поела властта в началото на февруари, обаче отговори на недоволството с насилие и масови репресии.

Над 50 души са общо загиналите по време на протестите през последния месец в Мианмар, а ранените са много повече. Стрелбата от страна на полицията идва на фона на увеличаващо се международно недоволство. В четвъртък САЩ въведе нови санкции срещу влиятелни представители на армията. Съветът по сигурност на ООН предстои да обсъжда кризата по-късно днес.

Мианмар е разтърсен от всекидневни протести, откакто на 1 февруари военните сложиха край на десетилетния експеримент с демократични избори в страната. Лидерите на преврата свалиха избраното правителство и задържаха лидера на страната Аун Сан Су Чжи и други членове на нейната партия. Според правозащитни активисти са арестувани стотици хора, включително поне шестима журналисти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG