Връзки за достъпност

Извънредни новини

Китай променя изборите в Хонконг, за да няма активисти за независимост във властта


Президентът на Китай Си Цзинпин и премиерът Ли Къцян на откриването на Националния народен конгрес, на който ще се обсъждат промените в избирателната система на Хонконг
Президентът на Китай Си Цзинпин и премиерът Ли Къцян на откриването на Националния народен конгрес, на който ще се обсъждат промените в избирателната система на Хонконг

Китай обяви план да промени избирателната система на Хонконг, така че да гарантира мнозинството на подкрепящите Пекин в управлението на бившата британска колония, съобщи Би Би Си. Това е поредната стъпка към отнемането на автономните права на Хонконг, която идва на фона на арести и присъди срещу активисти за запазване на самостоятелността на града и за запазване на демокрацията.

Планът предвижда да бъде променен начинът, по който се формира Избирателния комитет на Хонконг, както да бъдат увеличени неговите правомощия да избира членове на Законодателния съвет – парламента на Хонконг. Комитетът, съставен от лоялни на Пекин членове, ще може да номинира и избира депутати.

Освен това планът предвижда да бъде увеличен броят на местата на Законодателния съвет, а депутатите на новите места да бъдат избирани от Избирателния комитет. Целта е да бъде гарантирано мнозинството на лоялните на Пекин членове в парламента на Хонконг.

Предложението ще бъде обсъдено на годишната сесия на Националния народен конгрес, която започва в петък и ще продължи една седмица.

По думите на зам.-председателя на Народния конгрес новите правила ще поправят „вратичките“ в избирателните закони в бившата британска колония, които позволяват опозиционни активисти, защитаващи запазването на автономията на града, да бъдат избирани за депутати.

Планът за промяна на избирателната система на Хонконг беше представен половин година след налагането на закон за националната сигурност, който е използван от Пекин за потискане на опозицията в Хонконг. Редица продемократични активисти бяха арестувани и обвинени по този закон.

Той беше прокаран чрез вратичка в конституцията на Хонконг на фона на масови протести и критики от Запада, че ще бъде използван за политически репресии и ще съсипе бизнес общността и автономията на града от континентален Китай.

След налагането на закона САЩ наложиха санкции на Китай и прекратиха специалния статут по отношение на търговията, с който се ползваше Хонконг.

Бившата британска колония Хонконг е върната на Китай през 1997 г. Оттогава тя има статут на специален административен район и се управлява в съответствие с принципа „една страна, две системи“.

Съгласно конституцията на Хонконг местните власти имат суверенитет по всички въпроси на територията, с изключение на отбраната и външната политика. С декларацията, с която получи обратно от Великобритания Хонконг, Китай се ангажира до 2047 г. да не променя социално-икономическата система на района. Западът смята налагането на закона за сигурността и другите намеси в работите на Хонконг за нарушение на тази декларация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG