Връзки за достъпност

Извънредни новини

Армията в Армения настоя за оставката на премиера. Опозицията продължава протестите


Отстраненият началник на генералния щаб на Армения Оник Каспарян

Военните в Армения отново поискаха оставката на премиера Никол Пашинян. Това стана след като той обяви, че е освободил от длъжност началника на генералния щаб на армията.

Членовете на генералния щаб и висши военни командири призоваха и за предсрочни парламентарни избори, като единствен начин за разрешаване на политическата криза в страната.

Пашинян обяви уволнението на ген. Оник Каспарян на фона на протести на опозицията, която също настоява за неговата оставка и предсрочни избори.

Уволнението на Каспарян беше обявено по-рано, но президентът Армен Саркисян не подписа указа на правителството, но и не го обжалва пред Конституционния съд в законовия срок. Това, според правителството, прави уволнението вече ефективно.

Във вторник вечерта хиляди привърженици на опозицията в Армения блокираха сградата на парламента в Ереван. Те също настояваха за оставката на премиера Никол Пашинян.

Демонстрантите обградиха сградата и на моменти се сблъскваха с полицията. Депутати от опозицията бяха застанали между протестиращите и полицаите, за да предотвратят по-сериозни сблъсъци.

Протестиращи пред парламента в Ереван, 9 март 2021 г.
Протестиращи пред парламента в Ереван, 9 март 2021 г.

Полицаите бяха екипирани за борба с безредици, но не опитаха да разпръснат хората.

"Не се поддавайте на провокации", каза пред тълпата опозиционерът Ишкан Сагателян.

"Никой от нас няма да щурмува вратата на Народното събрание. Това е нашето гражданско неподчинение като протест срещу парламента".

Преди 10 дни протестиращи успяха да нахлуят в сграда на правителството в Ереван.

Премиерът Пашинян е под натиск за оставка след 6-седмичния военен конфликт между Азербайджан и етническите арменци в Нагорни Карабах миналата есен.

Много арменци не са доволни от договореното през ноември от Русия и подписано от Пашинян споразумение, което сложи край на сраженията. Арменските сили претърпяха сериозни загуби и отстъпиха територии на подкрепяните от Турция военни на Азербайджан.

Споразумението предвижда Армения да предаде контрол над части от Нагорни Карабах и всичките седем околни района, които са на територията на Азербайджан, но бяха окупирани от арменски сили в началото на 1990-те.

Напрежението се покачи миналия месец, когато Пашинян обяви уволнението на началника на генералния щаб Оник Каспарян и го обвини в опит за военен преврат. Преди това Гаспарян беше призовал Пашинян да се оттегли.

Премиерът предложи провеждането на предсрочни избори по-късно тази година. Опозицията обаче настоява той да подаде оставка преди тези избори.

Пашинян защитава споразумението за Нагорни Карабах като единствено възможното. Русия разположи контингент от 2000 военни, които да съблюдават спазването на споразумението.

"Ако дойдат тук, аз ще ги застрелям и убия"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Защо на украинските войници им трябват западни танкове
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00
XS
SM
MD
LG