Връзки за достъпност

Извънредни новини

Екипът на Навални подготвя "умно гласуване" срещу партията на Путин


Леонид Волков

Екипът на руския опозиционен лидер Алексей Навални обяви планове за отваряне на офиси в 10 града, където има шансове управляващата партия "Единна Русия" да бъде победена на предстоящите на 19 септември парламентарни избори.

Координаторът на мрежата на Навални Леонид Волков съобщи във вторник, че разширяват дейността в градове, "където е най-вероятно да отнемем мандати" от "Единна Русия".

"Приятелски настроен млад екип, възможност да направиш Русия по-добро място, социалният пакет включва и гарантирани колети в ареста. Накратко - твоята мечтана работа е при нас", каза саркастично Волков.

Десетте града са Уляновск, Оренбург, Астрахан, Киров, Владимир, Улан Уде, Курск, Чита, Петрозаводск и Абакан.

Навални и неговите привърженици разработиха системата на т.нар. "умно гласуване", която цели да намали властта на управляващата партия "Единна Русия", създадена от президента Владимир Путин.

Системата е следната - избирателите въвеждат адреса си в електронно приложение, което им показва кои кандидати в техния район имат най-големи шансове да победят "Единна Русия", независимо от политическата им ориентация.

Алексей Навални се намира във втори следствен изолатор "Колчугов" в град Владимир, на 100 км източно от столицата Москва. Там той изтърпява оставащите две години и половина от ефективната си присъда.

Навални беше задържан на летището в Москва през януари, веднага след завръщането му от Германия, където се лекуваше след отравяне с вещество от семейството на новичок. Навални обвинява за опита за убийство режима на Владимир Путин.

Европейският съюз и Съединените щати наложиха санкции на главния прокурор на Русия и на още няколко ръководители на правоохранителни структури заради действията им срещу Навални.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG