Връзки за достъпност

Извънредни новини

Екипът на Навални подготвя "умно гласуване" срещу партията на Путин


Леонид Волков
Леонид Волков

Екипът на руския опозиционен лидер Алексей Навални обяви планове за отваряне на офиси в 10 града, където има шансове управляващата партия "Единна Русия" да бъде победена на предстоящите на 19 септември парламентарни избори.

Координаторът на мрежата на Навални Леонид Волков съобщи във вторник, че разширяват дейността в градове, "където е най-вероятно да отнемем мандати" от "Единна Русия".

"Приятелски настроен млад екип, възможност да направиш Русия по-добро място, социалният пакет включва и гарантирани колети в ареста. Накратко - твоята мечтана работа е при нас", каза саркастично Волков.

Десетте града са Уляновск, Оренбург, Астрахан, Киров, Владимир, Улан Уде, Курск, Чита, Петрозаводск и Абакан.

Навални и неговите привърженици разработиха системата на т.нар. "умно гласуване", която цели да намали властта на управляващата партия "Единна Русия", създадена от президента Владимир Путин.

Системата е следната - избирателите въвеждат адреса си в електронно приложение, което им показва кои кандидати в техния район имат най-големи шансове да победят "Единна Русия", независимо от политическата им ориентация.

Алексей Навални се намира във втори следствен изолатор "Колчугов" в град Владимир, на 100 км източно от столицата Москва. Там той изтърпява оставащите две години и половина от ефективната си присъда.

Навални беше задържан на летището в Москва през януари, веднага след завръщането му от Германия, където се лекуваше след отравяне с вещество от семейството на новичок. Навални обвинява за опита за убийство режима на Владимир Путин.

Европейският съюз и Съединените щати наложиха санкции на главния прокурор на Русия и на още няколко ръководители на правоохранителни структури заради действията им срещу Навални.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG