Връзки за достъпност

Извънредни новини

Москва обвини Джо Байдън, че саботира отношенията между САЩ и Русия


Джо Байдън и Владимир Путин

Русия обвини президента на САЩ Джо Байдън, че не иска отношенията между Вашингтон и Москва да се подобрят. Реакцията дойде след като американският държавен глава каза в интервю, че руският президент Владимир Путин „ще си плати“ за намесата в изборите в САЩ и отговори с „да“ на въпрос дали го смята за „убиец“.

Първата публична реакция от Москва на интервюто на Байдън дойде в четвъртък от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Той каза, че думите на американския президент са „безпрецедентни“ в отношенията между САЩ и Русия и добави, че отговорът на Русия ще бъде „абсолютно ясен“.

„Тези изявления на президента на САЩ са много лоши. Ясно е, че той не иска да нормализира отношенията с нашата страна. Ние ще вземем това предвид“, каза Песков.

Руският държавен глава Владимир Путин също реагира на интервюто по време на пресконференция. Той каза, че желае на Байдън „добро здраве“ и допълни, че хората виждат другите така, както виждат себе си. Путин добави, че Москва ще продължи да работи с Вашингтон, ако това е полезно за Русия.

Русия извика посланика си в САЩ Анатолий Антонов на консултации за бъдещето на отношенията между двете държави след интервюто на Байдън.

Изказването на държавния глава на САЩ дойде след като американското разузнаване огласи доклад, според който Путин е упълномощил операции по дезинформация по време на президентската надпревара между Байдън и предшественика му Доналд Тръмп.

Американското разузнаване твърди, че целта на тези операции е била „да очернят кандидатурата на президента Байдън и Демократическата партия, подкрепяйки бившия президент Тръмп“. Друга цел е била да „подкопаят общественото доверие в изборния процес и изостряйки социално-политическото разделение в Съединените щати.

Русия отрече твърденията на доклада на американското разузнаване и ги нарече „абсолютно неоснователни“. „Русия не се е намесвала в изборите и не е участвала в кампании срещу който и да е от кандидатите“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в сряда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG