Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спецсъдът пусна Бобоков да пътува в чужбина, след като прокуратурата му отказа


Пламен Бобоков
Пламен Бобоков

Специализираният наказателен съд е разрешил на бизнесмена Пламен Бобоков да предприеме служебни пътувания до Германия и Швейцария през април, тъй като няма реална опасност да се укрие. Това става ясно от определение на съдия Мариета Райкова, цитирано от сайта „Де факто“.

Съдебното разрешение става факт, след като Специализираната прокуратра е отхвърлила молбата му за пътуване и той е обжалвал пред спецсъда. Става въпрос за ангажименти на Бобоков, свързани с компанията му „Приста ойл“.

През февруари прокуратурата внесе в спецсъда обвинителния акт срещу братята Атанас и Пламен Бобокови, бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков и още трима души по т.нар. дело за боклука. Разследващите твъдят, че Бобокови са се възползвали от схема за незаконно загробване на опасни отпадъци чрез фиктивни дружества, които са имали отношения с дъщерната фирма на компанията им „Монбат“ – „Монбат Рисайклинг“.

Основният аргумент на спецпрокуратурата да отхвърли молбата на бизнесмена да пътува зад граница е бил, че повдигнатите му тежки обвинения обуславят опасност да се укрие, ако излезе извън България. Спецсъдът обаче смята, че такива данни всъщност няма.

Освен делото за боклука, държавното обвинение води срещу Пламен Бобоков още две производства – за търговия с влияние, както и за държане на нерегистрирани археологически обекти. Първото все още не е стигнало до спецсъда и по него той е обвиняем заедно с президентския секретар Пламен Узунов, а второто вече беше внесено за разглеждане в Окръжния съд в Русе.

Междувременно и Бобоков, и Узунов атакуваха пред съда арестите си по разследването за търговия с влияние и той ги обяви за незаконни. Сега те съдят прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG