Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Най-смотаните фалшификатори". Съдът върна в ареста печатаря с валутата


Служители на американската служба "Сикрет сървиз" по време на претърсването в университетската печатница
Служители на американската служба "Сикрет сървиз" по време на претърсването в университетската печатница

Печатарят Илия Ненов, който миналата седмица беше обвинен за фалшивата валута от печатницата в помещение на столичното Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“, беше върнат в следствения арест във вторник с определение на Софийския апелативен съд (САС).

Другата обвиняема по случая – Даниела Андонова, ще бъде с по-лека мярка – „домашен арест“, тъй като магистратите взеха предвид обстоятелството, че тя се грижи за възрастния си баща и дъщеря си.

САС подчерта, че по делото има данни, за да се направи обосновано предположение, че двамата обвиняеми са държали голямо количество фалшива валута, а не реквизитни пари. Така втората инстанция отмени определението на Софийския градски съд (СГС) от четвъртък, с което на Ненов и Андонова беше определена най-леката мярка за неотклонение – „подписка“.

Основният мотив на СГС беше, че по делото „не става ясно тези банкноти да имат характериситиките на подправени парични знаци“, тъй като „не са изготвени нито на хартия, близка до оригиналната, нито е правен някакъв опит за имитация или подправяне на истински парични знаци“.

Във вторник обаче прокуратурата представи заключение от експерт в Българската народна банка (БНБ), което в края на миналата седмица все още не беше готово. Според него намерените от ГДБОП фалшиви 4 млн. долара и 3.6 млн. евро в помещения и кола на обвиняемите не са „реквизитни пари“, а „имат характеристиките на подправени парични знаци“.

Апелативните съдии подчертаха в определението си, че експертизата на БНБ по случая е „особено значима“, тъй като от нея става ясно и, че Централната банка има данни и за други фалшиви 100-доларови банкноти, произведени на същата хартия като тези от университетската печатница.

„Тяхното качество ще бъде предмет на разследване в хода на образуваното досъдебно производство“, добави втората инстанция с уточнението, че е константна „практиката [на съда], че е достатъчно изработените банкноти да са сходни с истинските“, за да се приеме, че тава въпрос за фалшиви пари.

Тезата на защитата на двамата обвиняеми беше същата като тази, изложена пред Софийския градски съд – качеството на немерените долари и евро е толкова лошо, че не може да става въпрос за фалшиви парични знаци, а за т.нар. реквизитни пари. Според адвокатите при производството на въпросните банкноти дори не е направен опит да се имитира релеф на хартията, холограма или някоя от другите защити.

Един от защитниците дори се обърна с шеговит коментар към апелативните съдии, че ако обвиняемите действително са искали да разпространят подобни банкноти в общия паричен оборот, те явно са „най-смотаните фалшификатори в историята“.

Съдът обаче даде превес на експертизата на БНБ в преценката си и прие, че ако бъде оставен на свобода, Илия Ненов може да използва печатарските си умения, за да извърши друго престъпление. По данни на прокуратурата той работи за фирма, чийто едноличен капитал е собственост на ВТУ „Тодор Каблешков“. Печатницата, на която работи обвиняемият, се намира в хале на територията на университета.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG