Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руският парламент одобри промените, които позволяват на Путин да управлява до 2036 г.


С гласуваните конституционни промени Владимир Путин ще може да остане на власт за нови два шестгодишни мандата след изтичането на настоящия му през 2024 г.
С гласуваните конституционни промени Владимир Путин ще може да остане на власт за нови два шестгодишни мандата след изтичането на настоящия му през 2024 г.

Долната камара на руския парламент одобри конституционните промени, които позволяват на президента Владимир Путин да се задържи на поста за два нови мандата. За промените беше гласувано на проведения през юни 2020 г. референдум в Русия.

Очаква се до края на месеца предложенията да бъдат приети и в горната камара на парламента, след което и да влязат в сила.

По време на допитването през миналото лято над 77% от руснаците подкрепиха конституционните промени. Освен по отношение на мандата на президента, те включваха още над 200 предложения, сред които изключването на възможността за легализирането на еднополови бракове, както и текстове задължаващи Русия да се противопоставя на всички опити за „фалшифициране“ на историята ѝ. Заедно с това вярата в Бог беше превърната в основна ценност, редица правомощия бяха прехвърлени от едни институции в други, а бяха приети и промени, които дават предимство на вътрешното право на страната над международното право.

Самият процес започна от годишното обръщение на Путин на 15 януари миналата година. Месец по-късно народният представител и първа жена в космоса Валентина Терешкова, предложи т.нар. „зануляване“ на мандатите на Путин, който всъщност са вече четири.

На свой ред Конституционния съд бързо обяви предложенията за допустими и така не остави място за дебат относно тяхната законност.

През лятото дойде и самото гласуване, резултатите от което бяха определени като "манипулирани" от страна на опозицята и неправителствени организации.

Владимир Путин е начело на Русия от 2000 г. насам, а настоящият му мандат изтича през 2024 г. Промените му дават възможност да се задържи на президентския пост до 2036 г., когато ще бъде на 83 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG