Връзки за достъпност

Извънредни новини

Николай Йорданов, който прави достъпни световни театрални спектакли


Николай Йорданов
Николай Йорданов

Той намира едно хубаво нещо покрай всички лоши, свързани с пандемията. То е в това, че имаме повече време, за да обогатим общата си култура. За него това е изключително важно. Всеки, който се интересува от световен театър, сега е принудително затворен вкъщи и би могъл да се възползва от ресурсите, достъпни безплатно в интернет.

Затова и професор Николай Йорданов, съвместно с екипите на списание "Хомо Луденс" и фондация "Виафест", стартират днес проектите "Дигитален архив" и "Дигитален портал".

По случай Международния ден на театъра те осигуряват свободен достъп до едни от най-значимите спектакли от изминалия век. Ценители на театъра на XX и XXI век ще могат да изгледат безплатно общо 6 представления. Излъчванията започват на сайта на "Виафест" и на "Хомо Луденс" на 26 март в 19:00 часа със запис на „Арлекино, слуга на двама господари“. Следващият спектакъл ще бъде излъчен на 30 април и е постановка на Бертолт Брехт.

Паралелно с това ще тече и "Дигиталният портал", който ще запознае публиката с по-съвременни международни постановки от последните 5 години. Целта и на двата проекта е да запознаят хората в България, които се интересуват от театър, с големите постижения от света. Всяко представление ще има български субтитри, но ще бъде достъпно само за 72 часа.

"Много е важно спектакли, които са от далечното минало и спектакли, които по някаква причина не могат да бъдат поставяни в България, да бъдат показвани дигитално, тъй като това има голям образователен ефект. Хора, които се интересуват от театър, биха могли да се запознаят с тези заглавия, но също и с актьори, режисьори и сценографи", каза проф. Йорданов в телефонно интервю за Свободна Европа.

Въпреки че театърът е "100% преживяване" само когато е на живо, той вярва, че дигиталният вариант е добър "компенсаторен механизъм", когато имаме ограничени възможности за пътуване.

По думите му още от годините преди 1989 година България не участва пълноценно в "културния обмен" в Европа. Причините често са финансови, макар че има и други, които той не назовава. Покрай пандемията обаче много международни културни организации отвориха своите архиви и направиха ресурсите си достъпни безплатно в интернет.

"Това е уникален шанс точно през тези месеци човек да обогати своята култура, а и просто да се почувства част от един световен обмен на художествени идеи", казва проф. Йорданов.

Проф. д-р Николай Йорданов е директор на фондация „VIA FEST Международен театрален фестивал Варненско лято”. Завършил е ВИТИЗ като театровед, а след това става и научен сътрудник в Института за изследване на изкуствата.

Той е хоноруван преподавател в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Автор е на две монографии, съавтор на „История на българския театър“, т. 4 и „Енциклопедия на българския театър“. Основна част от дейността му е организирането на театрални фестивали в България, както и на критически конференции.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG