Връзки за достъпност

Извънредни новини

Соченият за "резидент" на шпионската група се отказа да обжалва ареста си


Служители на "Съдебна охрана" водят "резидента" Иван Илиев към съдебната зала в понеделник
Служители на "Съдебна охрана" водят "резидента" Иван Илиев към съдебната зала в понеделник

Обвиненият от прокуратурата като ръководител на шпионската група, събирала класифицирана информация в полза на Русия, бивш военен разузнавач Иван Илиев се отказа в понеделник да обжалва постоянното си задържане и остава в ареста. Това стана по време на заседанието на Военно-апелативния съд, на което трябваше да бъде разгледана жалбата на заподозрения в шпионаж, определян от прокуратурата като "резидента".

В петък втората инстанция потвърди най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на останалите четирима задържани по случая – съпругата на "резидента" Галина Илиева, началникът на секретната регистратура в Народното събрание и бивш военен Любомир Медаров, зам.-началникът на бюджетната дирекция в Министерството на отбраната (МО) полк. Петър Петров и действащият военен разузнавач Димитър Влахов.

Прокуратурата обяви на 19 март, че е задържала общо шестима души, които са събирали и предавали секретни данни от МО и парламента на руското посолство в София. Шестият заподозрян, също действащ военен разузнавач, беше освободен под гаранция веднага след ареста си, тъй като е направил самопризнания. Името му не беше съобщено.

Официално огласените досега обвинения на заподозрените са за участие в шпионска група, която си е поставила за цел да събира материали, представляващи държавна тайна, за да ги издава на чужда държава. Според източници на Свободна Европа шестимата все още нямат обвинения за предаване на конкретни секретни документи на Русия.

Наблюдаващият делото военен прокурор Стоян Лазаров коментира в понеделник пред медиите, че "в хода на работата ще се прецизират обвинения – просто материалите са много, доказателствата са много, трябва да се анализират". Той добави, че никой от задържаните не е дал обяснения, но не пожела да влиза в повече конкретика по казуса.

Адвокат Даниела Никифорова, която защитава Иван Илиев, заяви пред журналистите, че клиентът ѝ е решил да оттегли жалбата си срещу постоянния му арест, тъй като в петък Военно-апелативният съд е потвърдил задържането на другите четирима заподозрени. Тя също не пожела да коментира подробности по делото.

В петък разследващите представиха пред военните магистрати нови доказателства по случая, сред които показания на човек, който твърди, че в килиите си обвиняемите са се уговаряли какви обяснения да дадат пред обвинителите.

Според неофициална информация на БНТ по делото е разпитван и бившият ръководител на "Военна полиция" Борислав Сертов, тъй като негови служители са охранявали Иван Илиев след ареста му. По-миналата седмица прокуратурата съобщи, че той е направил опит за бягство, но е бил заловен в района на руското посолство в София. Сертов вече не ръководи "Военна полиция", тъй като му предстои назначение за военен аташе в Москва.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG