Връзки за достъпност

Извънредни новини

Обвиненият в шпионаж Николай Малинов подписа пътна карта с партията на Путин


Николай Малинов и Андрей Климов в Москва, 30 март 2021 г.
Николай Малинов и Андрей Климов в Москва, 30 март 2021 г.

Обвиненият в шпионаж в полза на Русия Николай Малинов се срещна в Москва със зам.-председателя на Генералния съвет на "Единна Русия" Андрей Климов. Двамата подписаха пътна карта за взаимодействие в близко бъдеще, която да подготви споразумение за дългосрочно партньорство.

"Единна Русия" е най-голямата политическа сила в Русия, която е основана от Владимир Путин. Председател на партията е бившият премиер и президент Дмитрий Медведев. Андрей Климов е дългогодишен депутат в парламента на Русия, където е зам.-председател на комисията по външна политика.

Николай Малинов е председател на Национално движение "Русофили", а през 2020 г. основа политическа партия "Възраждане за отечеството", която той определя като русофилска. Споразумението в Москва е подписано от името на тази партия.

"Партия "Възраждане на отечеството" е една от малкото политически сили в България, която реално се застъпва за конструктивен и взаимноизгоден диалог с Русия", се казва в съобщението на сайта на "Единна Русия".

Комисията по досиетата откри 9 сътрудници на бившата Държавна сигурност в листите на "Възраждане на отечеството" за изборите на 4 април.

През есента на 2019 г. Специализираната прокуратура обвини бившия депутат от БСП Николай Малинов в шпионаж в полза на две организации – Общество „Двуглав орел“ и Руският институт за стратегически изследвания.

Директно бяха споменати имената на двама руснаци - бизнесменът Константин Малофеев и пенсионираният генерал от бившата КГБ Леонид Решетников. Разследващите огласиха и доказателства, сред които докладна записка за „необходимата геополитическа преориентация на България“, подписана от Малинов.

През февруари 2020 г. бившият американски държавен секретар Майк Помпео съобщи, че САЩ са наложили забрана за влизане на тяхна територия на съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд заради „корупционно поведение“.

Именно той разреши на Малинов да пътува до Русия, за да получи награда от Владимир Путин, въпреки че вече имаше забрана да напуска страната заради делото му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG