Връзки за достъпност

Извънредни новини

Започва ваксинирането на възрастните и хората с хронични заболявания. Над 4000 новозаразени за ден


По думите на Асен Балтов до юни ще бъде ваксинирано 50% от населението в България
По думите на Асен Балтов до юни ще бъде ваксинирано 50% от населението в България

Възрастните хора и хората с хронични заболявания от четвъртата фаза най-вероятно ще започнат да бъдат ваксинирани от следващата седмица. Това заяви по време на пресконференция директорът на столичната болница “Пирогов“ Асен Балтов.

“Надяваме се до края на юни да имаме ваксинирани над 50% от населението, а заедно с вече преболедувалите ще достигнем заветните 70%”, каза още Балтов.

По време на брифинга директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов обяви, че в следващите 3 месеца България ще получи 3 200 000 дози от иРНК ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna. По неговите думи с тези доставки броят на иРНК ваксините ще надвиши този на векторните ваксини, от които в България засега се ползват само тези на компанията AstraZeneca.

По думи на представителите на здравните власти към днешна дата у нас е възможно да бъдат поставяни по около 25 хил. дози на денонощие.

Увеличаването на броя на иРНК ваксините стана възможно, след като Брюксел допусна еднократно България да получи 32% повече ваксини на Pfizer/BioNTech от тези, които сама е поръчала месеци по-рано.

В същото време в събота бяха регистрирани 4013 нови случаи на заразени с COVID-19 за последните 24 часа.

Новозаразените са установени след направени общо 20 647 теста, от които 19.4% са били положителни.

Новината идва, след като преди ден здравните власти отчетоха спад на новите случаи, които бяха 3694 или с 513 по-малко отколкото в четвъртък.

Към момента броят на активните случаи е 70 811.

В събота най-голям брой новоинфектирани са открити в София – 1018, следвана от Варна с 345 и Пловдив с 322.

Ситуацията в лечебните заведения остава тежка, като в тях са настанени общо 10 382 души, а 753 се намират в интензивните отделения.

Като излекувани за последното денонощие са регистрирани 3996 души, а от началото на пандемията те са вече 266 091.

През последните 24 часа са починали 125 души, които са били положителни за COVID-19, с което жертвите на пандемията у нас са вече 13 438.

В четвъртък здравните власти съобщиха, че България е във "върховата част от пика" на пандемията. Въпреки това от 1 април беше разрешено отварянето на заведенията на открито, както и театрите, кината и фитнесите с 30 % от капацитета им.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG