Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ню Йорк Таймс: Над 40 деца са убити заради протестите в Мианмар


Жертвите на възраст под 18 г. от протестите в Мианмар са поне 40, съобщи Ню Йорк Таймс.

По информация на медията повечето от тях са били жертви на хаоса по улиците в страната, следтвие на бруталните действия на военните срещу населението.

Разследването на Ню Йорк Таймс се базира на медицински данни, сведения от погребения, както и свидетелства на засегнати семейства. Едно от пострадалите, за които е съобщено, е новородено дете в Янгон.

Размириците в Мианмар започнаха след военния преврат, осъществен на 1 февруари. Тогава беше свалена управляващата партия, а лидерката ѝ Аун Сан Су Чжи беше поставена под домашен арест.

От тогава в страната се провеждат масови протести, които бяха посрещнати с агресия от страна на управляващата военна хунта. Общият брой на жертвите до момента надвишава 550 души.

Преди седмица ООН предупреди, че кървавата баня в страната е неизбежна, а заради растящото насилие САЩ изтеглиха свои дипломати.

Въпреки продължаващото насилие протестиращите не се отказват от действията си. В понеделник те поискаха международно признание за етнически малцинства и младите демонстранти, борещи се срещу силите за сигурност на Мианмар.

В последните седмици те опитаха и нова форма на протест като започнаха да трупат боклук по улиците в опит да противодействат на военните.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG