Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейският санитарен сертификат ще действа една година


Страните от Европейския съюз решиха, че регламентът за европейски санитарен сертификат ще има срок на действие от една година. Целта на сертификата е да улесни пътуванията в ЕС.

Решението беше взето в сряда от посланиците на страните членки. То ще ще бъде обсъдено с евродепутатите, предаде БТА.

"Зеленият цифров сертификат" трябва да бъде създаден до края на юни. Първоначалното предложение на Европейската комисия предвиждаше той да бъде валиден, докато Световната здравна организация (СЗО) обяви край на пандемията.

Страните членки отказаха прилагането на сертификата да зависи от орган извън ЕС и промениха това предложение. Текстът, приет от посланиците, предвижда регламентът да се прилага 12 месеца от влизането му в сила и Европейската комисия да изготви доклад за оценка на прилагането му три месеца след края на 12-месечния срок.

В текста се казва също, че преустановяването на действието на регламента или удължаването на срока на действието му ще се решава в рамките на обикновената законодателна процедура, в която участват Съветът и Европейският парламент.

Подготвяният регламент има за цел да улесни пътуванията на европейските граждани, които са в състояние да докажат, че са били ваксинирани срещу COVID-19, че са си направили PCR или бърз антигенен тест, или че са придобили имунитет след заразяване с коронавируса.

Проекторегламентът се разработва в рамките на ускорена законодателна процедура, за да може да е готов за летния туристически сезон. Европейският парламент се очаква да се произнесе по него и да формулиран свои предложения по текста в края на този месец, след което ще има окончателни преговори за крайния вариант на текста между Съвета на ЕС, Европейския парламент и Европейската комисия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG