Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Думите не стигат". Украйна поиска от Запада помощ срещу заплахите на Русия


Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба
Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба призова в четвъртък за по-голяма подкрепа от страна на Запада. "Думите не стигат", каза той. Това се случва на фона на струпване на руски войски по границата между Русия и Украйна.

Кулеба се срещна в Киев със своите колеги от Естония, Латвия и Литва. Той ги призова да потърсят от своите партньори в Европейския съюз и НАТО "практическа подкрепа".

Дмитро Кулеба обвини Москва, че "открито заплашва Украйна с война и унищожение на украинската държава". Според него е важно да се покаже на Русия, че нейните действия в източна Украйна могат да имат "много болезнени" последствия.

Трите балтийски държави изразиха солидарност с Украйна и призоваха Москва да намали напрежението.

В петък предстои среща между украинския президент Володимир Зеленски и френския му колега Еманюел Макрон в Париж. Германската канцлерка Ангела Меркел ще се присъедини към тях по видео връзка.

В последните седмици Русия струпва военни части по границата с Украйна и на анексирания полуостров Крим.

Президентът на САЩ Джо Байдън и германската канцлерка Ангела Меркел вече призоваха Русия да намали военното си присъствие по границата.

По-рано Байдън призова директно президента на Русия Владимир Путин да намали напрежението и му предложи среща на територията на трета страна. Кремъл не прие предложението.

"Демонстрация на сила и натиск върху Украйна"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG